-
Hvalen bor i alle verdenshavene.
-
Hvalen er et stort pattedyr som gjennom evolusjon har utviklet tilpasninger for et liv i vann.
-
Det finnes over 80 forskjellige hvalarter.
-
De fleste hvalene kan vokse til å bli ekstremt store.
-
Blåhvalen anses å være det største dyret i verden. Den kan bli opptil 34 meter lang og kan veie 190 tonn.
-
Den minste av alle hvaler er den lille hektordelfinen. Den blir normalt kun 1,2–1,5 meter lang og veier vanligvis 35–60 kg (i snitt ca. 48 kg).
-
Den lengstlevende hvalarten antas å være grønlandshvalen, som kan leve i over 200 år (!).
-
Ambulocetus, en av de tidligst kjente hvalene fra Pakistan, var antageligvis fortsatt i stand til å gå på land, omtrent som sjøløvene i dag (!!!).
-
De fleste hvalartene er sosiale og danner flokker. Flokkene kan bestå av alt fra 2–3 dyr til flere tusen dyr. Noen dyr lever også i en solitær tilværelse.
-
I den varme årstiden, migrerer hvaler til kalde farvann hvor maten er rikelig. Når været blir kaldere og det begynner å bli knapt om maten, migrerer hvalen til varmere vann igjen for paring og avl.
-
Etter parring, er den kvinnelige generelt gravid i ca ett år, hvoretter hun føder én kalv.
-
I løpet av det 19. århundre, jaktet mange nasjoner tungt på knølhval og mer avanserte våpen forårsaket en stor nedgang i knølhvalbefolkningen. Ved begynnelsen av det 20. århundre nådde nivået så lavt som 700 individer i Nord-Atlanteren.
-
Selv om hvalen er et pattedyr unngår den dykkesyke. Når en hval dykker dypere enn 100 meter, kollapser lungene ettersom trykket øker, og den komprimerte luften presses inn i det respiratoriske treet som motstår trykket fordi hvaler har brusk i veggene, helt ned til de terminalebronkiolene. Brusken gjør at hvalen tåler trykket.
-
Hvalen sover ved å la en halvdel av hjernen hvile om gangen, dette gjør den fordi den ikke har en pusterefleks og må derfor puste bevisst (les mer om hvordan hvalen sover her)!
-
Hvalen kommuniserer med både lyd, såkalt hvalsang, og kroppsspråk.
-
Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år. Ny forskning indikerer at oljene i kjøtt og spekk også inneholder bestandeler som virker beskyttende mot bl.a. hjerte og karsykdommer.
Reklamer