boksnakk, denne måneden, filmsnakk

Lest og sett i oktober:

Lest:


Æsel av Kristina Stoltz er historien om tenåringsbrødrene Nadeem og Farid som må flykte fra Afghanistan til Sverige. Reisen deres er langtfra enkel og utfordringene de møter underveis tvinger dem til å brått bli voksne. Det som imponerte meg mest med denne boka er hvor godt Stoltz skildrer følelsen av å være på flukt, av å ikke vite hvor man er eller om man kommer seg videre, om man noensinne vil komme frem. Hun skriver om frykt, om forelskelse, om pubertet og om hvor vond og vanskelig verden kan være. Jeg anbefaler virkelig denne boka på det sterkeste, det er en historie som sitter igjen lenge etter at du har lest den, og som virkelig får deg til å tenke. Det er ikke ofte forfattere klarer å skildre godt det vanskelige stadiet mellom barn og voksen, men Stoltz får det virkelig til samtidig som hun forteller historien om hvordan det er å være på flukt. 4/5A Feast for Crows er den fjerde boka i serien A Song of Ice and Fire og det er helt ærlig en av de tyngste bøkene jeg har lest. Ikke bare er den uendelig lang, men historiene som fortelles blir dratt såpass ut at man føler at ingenting går fremover. For meg var denne boka en skuffelse fordi jeg likte de tre første bøkene så utrolig godt. Det var kjipt å bruke tre måneder på å lese en bok i en serie som jeg egentlig elsker. Det eneste som trekker denne boka opp for meg er hvor godt karakterene skildres. Selv om jeg ikke liker alle karakterene i denne boka så godt, så er de så hele og spennende å lese om. Jeg kunne ønske at A Feast for Crows var halvparten så lang og at den kom raskere til poenget. 2/5


Familien på Gilje er en norsk klassiker og Jonas Lies forsøk på å gi et portrett av en familie som lever i 1840-årene i Norge. Romanen skildrer kvinners liv og ufrie stilling i hjem og samfunn i embedsmanns- og borgerskapsmiljøene i 1830-40-årenes Norge. Det er en veldig god skildring av familieforhold, klasse- og kjønnskiller, ekteskapsdilemmaer og tidens økonomiske utfordringer. Jeg leste denne romanen som en del av faget mitt om det moderne gjennombrudds romaner og hadde nok ikke lest den hvis jeg ikke tok det faget, men jeg er veldig glad for at jeg nå har lest den. Ikke bare er det interessant å lese om hvordan livet var for over 150 år siden i Norge, men det er også spennende å se at det er mye man faktisk i dag kan kjenne seg igjen i og relatere seg til. Den når ikke helt inn til meg, men det er likevel en roman det er verdt å lese. 3/5

Constance Ring er historien om Constance og hennes mange problemer med menn og ekteskapet. Constance ble som 19-åring giftet bort til den 16 år eldre mannen Edvard Ring og oppdaget raskt at kjærligheten ikke kommer av seg selv etter at man har giftet seg. Hun fremstår som naiv og uvitende og er avvisende ovenfor sin mann, dette fører til frustrasjon på begge sider og mannen er etter hvert utro og gjør tjenestepiken gravid. Når Constance ønsker skilsmisse får hun ikke støtte noe hold, men får vite at dette er noe hun må tåle, at det er helt vanlig at menn «har noe på si». Romanen tar opp dobbeltmoralen i samfunnet og kvinnens svake stilling i forhold til mannen. Personlig er jeg veldig glad i bøker som tar opp temaer som kjønnsforskjeller og likestilling, så denne falt veldig i smak hos meg. Det er interessant å lese om hvordan karakterene av forskjellige kjønn og klasser ser på seksualmoral og kjærlighet og hva slags normer det var i samfunnet på slutten av 1800-tallet. Jeg anbefaler virkelig alle å lese denne romanen! 5/5


Sett:

 • Someday this pain will be useful to you
 • Mannen som elsket Yngve
 • What Maisie Knew
 • Side Effects
 • Somewhere
 • Would I Lie To You? sesong 5 og 6
 • Låt Den Rätte Komma In
 • Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?
 • The Jane Austen Book Club
 • Jeg Reiser Alene
 • Cherrybomb
 • Croods
 • Ikke Naken
 • Den 25. Timen
Jeg fikk sett en del filmer denne måneden blant annet fordi jeg fikk streptokokker og ikke klarte å gjøre stort annet enn å se på film. Jeg vil spesielt trekke frem What Maisie Knew som gir et veldig godt innblikk i hvordan et barn kan oppleve en skilsmisse og hvor mye et barn faktisk får med seg. Ellers har jeg for det meste sett filmer som jeg har sett flere ganger før og som er store favoritter hos meg, for eksempel Mannen som elsket Yngve, Buzz Aldrin og Jeg Reiser alene!

Hva leste og så dere på i oktober?

  Reklamer

  1 tanke om “Lest og sett i oktober:”

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google+-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s