boksnakk

Bøker jeg har lest i det siste

22752127THE SERPENT KING – JEFF ZENTNER | 384 S. | ★★★★★
Dill har det vanskelig både hjemme og på skolen. Faren sitter i fengsel etter at han ble tatt med barnepornografi. Moren mener det er Dills skyld at faren ble fengslet og forholdet mellom dem blir stadig dårligere. På skolen blir han og de to vennene hans, Lydia og Travis, mobbet og utfryst av de andre elevene. Romanen starter når de skal til å begynne på sitt siste år på videregående. Dill gruer seg. Han vet at når året er slutt vil livene til han, Lydia og Travis gå i forskjellige retninger og Dill vil nok en gang bli alene med seg selv og fortiden sin. The Serpent King er uten tvil en av de beste ungdomsromanene (YA) jeg har lest. Den er skrevet med en god innsikt og forståelse i unge menneskers hverdag. Zentner klarer fint å få frem frykten knyttet til det å skulle bli voksen og å gå videre i livet. Dessuten er karakterene både komplekse og lett å bli glad i. Enkelte ting – som det at dialogen til tider er litt for «smart» og at det er litt vel mye snakk om selfier og blogg – kunne nok ha trukket romanen litt ned, men for meg gjør de ikke det. Det kan være at jeg leste denne til akkurat riktig tid og at den ikke er så bra som jeg skal ha det til, men jeg tror ikke det, jeg tror det er en veldig god roman som mange vil ha glede av å lese.

129781HAMLET – WILLIAM SHAKESPEARE | 384 S. | ★★★★☆
Hamlet er prins i Danmark og har akkurat mistet faren sin, kongen av Danmark. Moren har giftet seg med den dødes bror som nå har blitt konge. En natt åpenbarer farens gjenferd seg for Hamlet. Gjenferdet forteller at han ble forgiftet av broren og dronningen og han oppfordrer Hamlet til å ta hevn. Videre følger en haug av komplikasjoner og forvirring. Hamlet er en kjent historie for de aller fleste. Jeg visste godt hva stykket handlet om før jeg leste det, men jeg ble likevel overrasket over flere av de dramatiske elementene. Jeg vet ikke helt hva jeg hadde sett for meg, men slutten var langt mer blodig enn jeg hadde forventet. Stykket er veldig typisk det jeg tenker når jeg tenker på Shakespeare med gode dialoger og store monologer. Jeg elsker at det er så dramatisk og kaotisk. Likevel må jeg nok lese stykket et par ganger til før jeg forstår alt, det var nok mye jeg ikke fikk med meg eller som jeg ikke forsto helt riktig.

15783118SOMMEREN UTEN MENN – SIRI HUSTVEDT | 204 s. | ★★★☆☆
Etter 30 års ekteskap forteller plutselig Mias mann at han har forelsket seg i en ung, fransk kollega. Mia får et sammenbrudd og reiser litt senere hjem til moren. Der leier hun et hus i nærheten og får startet opp et poesikurs for ungdom. Litt etter litt dras Mia ut av sin sinte og frustrerte sinnstilstand og inn i morens vennekrets på gamlehjemmet, nabokvinnens turbulente ekteskap og tenåringsjentenes poesiforsøk og hverdagsdrama. I løpet av sommeren lærer Mia mye om seg selv og om hvordan hun ønsker å leve. Sommeren uten menn er en helt ok roman. Siden det er en oversettelse, er det litt vanskelig å kommentere språket, men for meg fremsto det som noe stivt og unaturlig. Det kan være oversetterens skyld, men det kan også bare være måten Hustvedt skriver på. Romanen har mange interessante og morsomme poenger, men til tider virker den litt for pretensiøs og belærende. Jeg satt av og til med følelsen av at jeg ble fortalt akkurat hva jeg skulle tenke eller føle om det jeg leste, heller enn at det ble åpnet for at jeg kunne tenke selv. Jeg blir dessuten litt stressa når fortelleren henvender seg direkte til leseren, det ødelegger litt for leseropplevelsen min.

7766177KJÆRLIGHET – HANNE ØRSTAVIK | 111 s. | ★★★★☆
Vibeke og sønnen Jon har akkurat flyttet til et lite sted i Nord-Norge. Det er dagen før Jons bursdag og det har kommet et tivoli til bygda. På kvelden går Jon ut for å selge lodd for idrettslaget og Vibeke drar på biblioteket. I romanen følger vi dem gjennom en kald vinternatt. Kjærlighet er skrevet på en litt uvanlig måte der perspektivet skifter løpende mellom Vibeke og Jon. Forholdet mellom dem og de forskjellige måtene de tenker på blir dermed enda mer synlige enn de ville ha vært hvis de var mer adskilte. Historien er forholdsvis enkel, men den treffer og føles nær og realistisk. Det er synd at romanen er såpass kort for jeg skulle gjerne hatt mer. Jeg tror dessuten at jeg hadde likt å følge karakterene over lenger tid enn bare én natt. Likevel er det ikke nødvendigvis en svakhet at romanen er kort og konsis, det blir bare litt for lite for meg personlig.

Har du lest noen av disse? Hva synes du?

Reklamer

2 tanker om “Bøker jeg har lest i det siste”

  1. Jeg spontankjøpte The Serpent King når eboken var på salg hos Amazon tidligere, dette tyder på at det ikke var så dumt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s