boksnakk

Bøker jeg har lest i det siste

7741657Just Kids – Patti Smith | ★★★★★
I 1967 flyttet Patti Smith til New York helt alene. Hun kjente få, hadde ikke noe sted å bo og ingen jobb. Drømmen hennes var å bli kunstner, men for å overleve skaffet hun seg etter hvert en jobb i bokhandel. Så møtte hun Robert Mapplethorpe. Just Kids er historien om Patti og Robert. Om vennskapet, kjærligheten og livet de delte. Den handler om kunsten, om musikken, om fattigdom, om seksualitet og om drømmer. Patti beskriver en turbulent, men fascinerende hverdag. Hun skriver så levende at det er som om man selv er til stede og det er som om man kjenner de menneskene hun omgås. Det er så sterkt og nært at jeg ikke engang helt vet hvordan jeg skal sette ord på det. Boka fanger deg, Patti fanger deg, på best mulig måte. Etter å ha lest ferdig satt jeg igjen med følelsen av å bare ville ha mer mer mer.

“Where does it all lead? What will become of us? These were our young questions, and young answers were revealed. It leads to each other. We become ourselves.” – Patti Smith

23221966Undis Brekke – Gunnhild Øyehaug ★★★☆☆
Undis Brekke er 37 år gammel når hun vender tilbake til hjembygda for å ta seg jobb som lektor i nordisk på høgskolen. Hun kommer akkurat tidsnok til å få med seg den årlige julemiddagen til høgskolens nordiskkollegium. Der blir hun konfrontert med en fortid hun har forsøkt å legge bak seg. Gunnhild Øyehaug skriver godt, språket og skildringene er fantastiske, men ellers er det ikke noe særlig ved denne romanen som imponerer stort. Det blir rett og slett litt for mange gjentakelser over litt for få sider. Jeg mistenker at historien om Undis ville gjort seg bedre i en større roman. Jeg tror jeg hadde likt bedre å få følge karakteren over lengre tid, både i fortid og fremtid, for nå føles det rett og slett som om den mangler noe både før og etter.

“Ho stod der, naken, og Edmund lo, og spurde om ho nokosinne hadde høyrt om intimbarbering. Det hadde ho ikke. Tullar du, sa han, vantru, og Elvira forstod på måten han lo på han kanskje aldri hadde sett korleis kvinner faktisk kunne sjå ut, trass at dei faktisk var i Kolve/Eitre.”
– Gunnhild Øyehaug 

25535450In the Unlikely Event – Judy Blume | ★★☆☆☆
I løpet av tre måneder i 1951-1952 styrtet tre fly i Elizabeth, New Jersey. I In the Unlikely Event følger vi tre generasjoner som er øyevitner til hendelsene og som forsøker å forstå det de har vært vitne til. Hva er det egentlig som foregår? Sabotasje? Invasjon fra verdensrommet? Starten på en krig? Uten noen klare svar og med frykten for at noe mer skal skje, fortsetter hverdagen med forelskelser, død, vennskap, familieforhold, skilsmisse, karriere og alt det andre. Dessverre er denne romanen rett og slett veldig rotete. Et sted, lang inne, finnes det en god historie, men den overskygges av forvirrende perspektiver og overlappende historier. Det er for mange karakterer og for mye drama til at man klarer å følge med eller involvere seg noe særlig i noen av dem. Personlig satt jeg med følelsen av at jeg leste et førsteutkast som hadde behov for en kraftig opprydning. Romanen slipper litt unna fordi den er forholdsvis spennende, men jeg må si at jeg synes det er rart at den har blitt utgitt slik som den er. Det hadde vært så veldig enkelt å gjøre den bedre!

“Miri, sweetheart—life is hard,” Henry said, “but it’s worth the struggle.” – Judy Blume

30232639Elskeren – Marguerite Duras | ★★★★☆
En fransk skolepike på femten og et halvt år møter en rik kineser på fergen over Mekongfloden i Indonesia. Han forelsker seg i henne og hun blir hans elskerinne. Forholdet blir oppdaget og en stor skandale i kolonien. Den unge jenta blir sett på som prostituert og kineserens far vil heller se sønnen død enn at han gifter seg med henne. Elskeren er en ganske krevende roman å lese. Språket og historien er flytende. Den korte romanen inneholder mye, et helt liv, uten at det finnes noen klare skiller mellom fortid og nåtid. Det er en svært velskrevet roman med et språk jeg misunner, men likevel klarte jeg ikke helt å la meg rive med. For meg handler det nok mest om at jeg synes det er vanskelig å forholde seg til seksualiseringen av et barn og romantiseringen av et slikt forhold. Jeg klarer liksom ikke helt å gi slipp på tanken om at det blir helt feil for meg. Likevel er den såpass bra at den absolutt bør leses.

Svært tidlig i livet mitt ble det for sent. Da jeg var atten var det allerede for sent. Mellom atten og femogtyve tok ansiktet mitt en uventet retning. Da jeg var atten var jeg blitt gammel. Jeg vet ikke om det gjelder alle, jeg har ikke spurt. – Marguerite Duras

Reklamer

2 tanker om “Bøker jeg har lest i det siste”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s