alvor

Mellom oss

Filmprosjektet Mellom oss er et dokumentarprosjekt laget av regissør Charlotte Røhder Tvedt i samarbeid med blant annet Aftenposten. Temaet for filmen er oss. Du som leser dette, jeg som skriver, naboen din, han i kassa på butikken og personen som sitter ved siden av deg på trikken. Dokumentaren skal utelukkende settes sammen av klipp sendt inn fra folk over hele landet. «Filmen skal handle om å dele perspektiver. Å dele er bra. Det blir vakkert når man deler, og vi kan se oss selv i en større sammenheng. Vi kan lage noe som blir større enn enkelthistoriene. Vi skal lage et portrett av hvordan å være menneske i vår tid!» (Tvedt)

Noen av dere husker kanskje at jeg tidligere i år så NRK-serien Jeg mot meg og at jeg skrev at jeg hadde lyst til å prøve meg på det samme som deltagerne i serien gjorde. Nemlig å dokumentere min egen hverdag og mine egne tanker. Bokstavlig talt dagen etter at jeg skrev det innlegget, kom jeg tilfeldigvis over prosjektet til Aftenposten. Det at jeg hadde et sted jeg kunne sende inn materialet mitt, gjorde at jeg ble enda mer inspirert til å lage min egen videodagbok. Dermed begynte jeg å filme meg selv hver gang jeg hadde noe på hjertet og i slutten av april sendte jeg inn det jeg hadde filmet. Kort tid senere fikk jeg en mail fra regissøren som sa at hun ville ha meg med. Selv om jeg ble glad, ble jeg også livredd, for plutselig var det så virkelig. Mine tanker og min hverdag skal deles med «hele» Norge.

12794595_1271389852875291_2635332452766721172_n

Da jeg begynte å filme tidlig i april, var jeg veldig langt nede. Jeg var frustrert og lei av meg selv. Året på forfatterstudiet gikk mot slutten og jeg følte at jeg hadde kastet bort tiden min i Bø, at jeg ikke hadde klart å gjøre noe av det jeg hadde lovet meg selv å gjøre. Jeg hadde ikke vært så sosial som jeg hadde tenkt, jeg hadde sittet for mye alene, isolert meg selv, og dermed ikke klart å knytte noen nye, sterke vennskap med de jeg gikk i klasse med. I tillegg tok et forhold jeg hadde vært av-og-på i gjennom fire år brått slutt. Hjertet mitt var knust i uendelig mange biter og jeg følte meg mer alene enn noen gang. Jeg var deprimert, jeg slet med sosial angst og jeg hadde kjærlighetssorg. Jeg følte meg tom og verdiløs. Gjennom de første ukene i april ble det mer og mer tydelig for meg at livet ikke gikk slik jeg ville. Jeg var uendelig redd for at det skulle fortsette på den måten og jeg visste at jeg måtte ta tak i problemene hvis jeg skulle få det bedre. For første gang begynte jeg for alvor å vurdere å oppsøke hjelp. Selv om jeg nå enda ikke har tatt de viktigste skrittene med å få hjelp fra folk som har peiling, tror jeg at jeg har tatt noen skritt i riktig retning. Det er i hvert fall lettere og lettere for meg å være åpen.

Det er rart å skulle gi slipp på kontrollen. Når jeg har lagt ut filmklipp eller skrevet personlige tekster tidligere, har jeg selv hatt kontroll på hva som blir inkludert og hva som blir holdt utenfor. Jeg har kunnet slette innholdet hvis jeg har ombestemt meg. Med Mellom oss blir det annerledes. Jeg har sendt avgårde materialet mitt til andre mennesker. Noen andre skal klippe og redigere, noen andre skal velge hva som er viktig og riktig og hva som ikke er det. Jeg har gitt fra meg en del av meg selv og det er en annen som skal bestemme hvordan resultatet skal bli. Heldigvis er jeg ikke så veldig redd for det. Jeg hater å se meg selv på film, men hvis bare én person kjenner seg igjen eller lærer noe av det jeg snakker om, da er det verdt det. Hvis min stemme kan bidra til noe, da er det verdt det. Jeg tjener uansett ingenting på å holde alt det jeg tenker og føler for meg selv. Jeg tror det er viktig å dele slik at vi kan lære av hverandre.

Hvis du også har noe du vil uttrykke og dele med Norge, er det fortsatt mulig å bli med. Prosjektet har utvidet fristen til 1. juli og frem til da kan man sende inn så mye man selv vil. Hvis du trenger inspirasjon til å komme i gang legges det stadig ut små inspirasjonssnutter på prosjektets facebook-side. Blant annet kan dere finne et klipp der jeg snakker om hvordan det er å skulle søke jobb når man er innadvendt.

13217116_1300045923343017_6507824593625017109_o

Reklamer

5 tanker om “Mellom oss”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s