boksnakk

7 lesetips for sommeren 2016

P1120399

Sommeren er den store lesesesongen for mange. Dagene er lange, sola henger høyt på himmelen og vi har plutselig mye mer tid enn vi pleier å ha. I dette innlegget har jeg valgt ut syv bøker jeg mener passer perfekt å lese nettopp om sommeren. Ta med deg en, tre eller alle disse bøkene på reise, på stranda, i pausa på jobb, på toget, på flyet, på hytta eller hvor enn det er du tilbringer sommerukene. God sommer og god lesning!

P1120431

Drømmefakultetet av Sara Stridsberg er boka for deg som liker historier som setter seg i ryggmargen. Boka handler om den amerikanske feministen Valerie Solanas og om hvordan livet hennes ble preget av prostitusjon, alkohol, narkotika og nedverdigelse. Språket er drømmende, svevende og poetisk. Fantasier følger dialoger og dialoger blandes med skildringer av et liv i fortapelse. Dette er en bok du ikke leser, men opplever.

«Skyskrapere og asfalt flimrer forbi i mørket, flyene fortsetter å kretse over Kennedy Airport, industriene arbeider, surferne glir langs strendene, bomullsfeltene, ørkenene, småbyene, trafikken i New York beveger seg sakte framover. Skjerver av lys og minner blinker fortsatt svakt i bevisstheten din. Utenfor er mørke horekvartaler, neon og jenter som jager etter vind gjennom gatene, livsgnister og hud, deres fortryllende smil og nedspydde drømmer.»

P1120426

Innsirkling av Carl Frode Tiller er boka for deg som liker å lese psykologiske portretter. Boka handler om David som har mistet hukommelsen. Tre personer som kjente David på et tidspunkt i livet hans, skriver brev som skal hjelpe ham med å huske hvem han er. Samtidig som brevene skrives og sendes, lever disse tre personene sine vanlige liv. Denne romanen tar brevromansjangeren på alvor og det er ikke akkurat hverdagskost i vår samtidslitteratur. Tiller er dessuten ekstremt god på å bygge opp troverdige karakterer og relasjonene mellom disse. Det er en bok med krim-preg, uten at det blir forutsigbart eller overdrevet. Det er dessuten bare første bok i en serie på tre, så her er det muligheter for å følge historien videre hvis du liker den.

«Eg løftar det eine augebrynet litt opp på panna, eg prøver å sjå konsentrert ut, stirar ned i boka og er liksom opptatt med å lese, men Eilert tar ikkje signalet denne gongen heller, eg hører korleis han kremtar og renskar halsen, korleis han førebur seg på å seie noko igjen, han er av den typen som rett og slett ikkje kan fatte at nokon kan velje å lese framfor å snakke, og han trur nok at han gjer meg ei teneste kvar bidige gong han forstyrrar meg, han trur eg les fordi eg kjeder meg og ikkje har noko anna å gjere, og så skal han liksom redde meg ved å vere sosial […]»

P1120411

We were liars av e. lockhart er boka for deg som vil lese noe som både er lett og tungt samtidig. Romanen følger en tilsynelatende lett og romantisk historie om ungdommer som tilbringer sommeren på familiens idylliske øy. Etter hvert skjønner man at alt ikke er helt som det skal og den siste avsløringen kan komme som en ganske stor overraskelse hvis man ikke er forberedt på at den kommer. Boka er skrevet med et poetisk språk som gjør at den skiller seg litt ut fra mye annet i YA-sjangeren. Det er en roman som kanskje lener seg litt vel mye på twisten på slutten, men det er likevel en historie som er verdt å få med seg og som definitivt passer bra å lese i sola.

«Then he pulled out a handgun and shot me in the chest. I was standing on the lawn and I fell. The bullet hole opened wide and my heart rolled out of my rib cage and down into a flower bed. Blood gushed rhythmically from my open wound,
then from my eyes,
my ears,
my mouth.
It tasted like salt and failure. The bright red shame of being unloved soaked the grass in front of our house, the bricks of the path, the steps of the porch. My heart spasmed among the peonies like a trout.»

P1120412

How to be both av Ali Smith er boka for deg som liker noe som er litt annerledes. Romanen er delt i to deler og det er forskjellig fra bok til bok hvilken del som kommer først. I den ene delen møter vi en ung jente som lever i nåtiden og som akkurat har mistet moren sin, mens i den andre delen møter vi en renessansemaler som lever på 1460-tallet. Livene til disse to karakterene sklir inn i hverandre på tross av at de lever i ulike tidsepoker. Romanen handler om kjærlighet, tid og urettferdighet, den er skrevet med et språk som skiller seg ut og har vunnet og blitt nominert til flere prestisjefylte priser.

«Finally she lets herself think about how it feels:
to be so frightened that you almost can’t breathe
to speed so fast and be so completely out of control
to know the meaning of helplessness
to spin across a shining space knowing any moment you might end up hurt, but likewise, all the same, like plus wise you just might not.»

P1120418

Ensomheten i Lydia Ernemans liv av Rune Christiansen er boka for deg som bare vil lene deg tilbake og nyte. Romanen handler om den svenske veterinæren Lydia som flytter fra hjemlandet til et lite tettsted i Norge. Vi følger henne i hennes virke som dyrlege, i gjøremålene som følger de skiftende årstidene og landlivets rutiner. Språket i romanen er rikt og presist og forteller på en måte som gjør at man bare flyter gjennom historien. Dette er en roman som passer perfekt hvis du bare vil slappe av og foretrekker den mer hverdagslige dramatikken.

«Hun tenkte på faren som gikk der hjemme, forlatt og tom, ikke bare tom, men hul, for mister man den man har levd et langt liv sammen med, da blir man hul og avsondret, og ensomheten blåser tvers igjennom en.»

P1120421

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg av Kjersti A. Skomsvold er boka for deg som ikke har så mye tid til å lese, men som gjerne vil lese noe som er kort og godt. I denne romanen møter vi Mathea Martinsen. Mathea er gammel og skjør, bor alene og er redd for å dø. En dag finner hun fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant de andre. Dette er en bok med mye hjerte, varme og humor samtidig som det ligger et tydelig alvor i bakgrunnen. Skomsvold ble tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris for romanen i 2009.

«Værmeldingen tar slutt, statsmeteorologen ønsker meg en god kveld, jeg takker for det og tygger videre på agurken, mens jeg tenker på bitemerkene. Det gjør jeg fordi Descartes sa at «jeg tenker, altså er jeg» . Men så forsvinner til min forskrekkelse den ene fortanna mi ut av munnen, og i natt mistet jeg en føflekk, den lå igjen på lakenet da jeg stod opp, det blir bare mindre og mindre igjen av meg. Hvor skal dette ende?»

P1120422

Burial Rites av Hannah Kent er boka for deg som trenger å kjøle deg litt ned i sommersola. Det er boka for deg som liker bøker med en krypende og ekkel stemning. Handlingen i romanen er basert på virkelige hendelser og følger Agnes som bor på en gård mens hun venter på at hun skal bli henrettet. Familien hun bor hos er livredde for morderen de har boende hos seg og holder seg derfor på avstand. Romanen handler om fordommer, om døden, om kjærligheten og om menneskelighet. Dette er en historie du kommer til å huske lenge etter at du har lagt fra deg boka.

«They will see the whore, the madwoman, the murderess, the female dripping blood into the grass and laughing with her mouth choked with dirt. They will say “Agnes” and see the spider, the witch caught in the webbing of her own fateful weaving. They might see the lamb circled by ravens, bleating for a lost mother. But they will not see me. I will not be there.»

Reklamer

12 tanker om “7 lesetips for sommeren 2016”

  1. Disse bøkene må jeg sjekke ut! Holder på med et liknende bokanbefalingsinnlegg selv, og jeg har flere av disse på min liste også. Det virker som at du har bra boksmak, med andre ord 🙂

  2. Her var det mye spennende! Leste Drømmefakultetet for noen år siden og likte den godt. Er en bok jeg gjerne leser igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s