boksnakk

4 bøker jeg har lest i det siste

Frankenstein – Mary Shelley | ★★★★☆801675
Victor Frankenstein elsker å lære og har ambisjoner om å finne ut alt han kan om menneskekroppen og livets hemmelighet. Etter noen år på universitetet, forsøker han å gjenskape og gjenopplive en død kropp ved hjelp av kjemi, alkymi og elektrisitet. Etter at skapningen våkner til live innser Frankenstein at han har mistet kontrollen og flykter fra det han har skapt i skrekk og avsky. Historien om Frankenstein er kjent for de fleste, men det er ikke sikkert så mange har lest boka. Selv har jeg hatt den på leselista lenge og jeg er veldig glad for at jeg endelig tok meg tid til å lese den. Romanen forteller en skremmende historie samtidig som den stiller mange viktige spørsmål knyttet til hva det vil si å være menneske og hvor langt vitenskapen kan eller bør gå før den har gått for langt. Den tematiserer og problematiserer læring og menneskets ønske om å alltid ville vite og ha mer. Jeg godt at romanen i utgangspunktet er en brevroman og at vi følger ulike karakterer og historier inne i historiene. Gjenfortelling og tolkning er et viktig litterært grep for Shelley. Det eneste som trekker den litt ned for meg er tempoet. På tross av at det er en ganske kort roman, bruker den av og til litt for lang tid på å komme til poenget.

“How dangerous is the acquirement of knowledge and how much happier that man is who believes his native town to be the world, than he who aspires to be greater than his nature will allow.”

0-MLøvetannsang – Hilde Hagerup | ★★★★★
Gerd har en død far, en utbrent mor og en søster som synger absolutt hele tida. Hun har derimot ikke et ordentlig hus og i følge noen har hun heller ikke et ordentlig navn. En dag flytter en ny jente og familien hennes til Sørvik. Jenta heter Maja og truer med å ta fra Gerd bestevenninnen Kajsa. Gerd skjønner fort at det gjelder å ikke gi seg. Hilde Hagerup har et av de mest levende språkene jeg vet om. Hun skriver på en måte som gjør at man føler at man er til stede i boka. I Løvetannsang skriver hun en historie om unge jenter og vennskapene dem i mellom på en måte det er lett å kjenne seg igjen i. Det er konkurranseforhold til tusen og en evig kamp om å bli godtatt og likt. Romanen er lett å lese, men samtidig tung. Stoffet er tungt fordi tematikken er så vanskelig. Det handler om vennskap, men det handler også om sjalusi og utestenging. Det handler om familie og familierelasjoner, men det handler også om sorg og svik.

Øya hennes var brune og rolige og fulle av hemmeligheter og pene ting som glinsa, og øya mine var grønne og fulle av alt, og det var umulig å få orden på noe av det jeg hadde i hodet.

20910157Yes, Please – Amy Poehler | ★★★☆☆
Amy Poehler er blant annet skuespiller, komiker, regissør, produsent og skribent. Hun er spesielt kjent for tv-programmene Parks and Recreation og Saturday Night Live. Yes, Please er en selvbiografi hvor hun forteller både om livet sitt og om karrieren, fra hennes første møte med improvisasjon til de store prosjektene som har gjort henne verdenskjent. Hun skriver også om familie, vennskap, kjærlighet, rollen som mor og om hvordan det er å være kvinne i en mannsdominert bransje. Opplevelsen min av boka var litt variert. Noen deler likte jeg godt, mens andre ble litt for selvfølgelige eller for detaljerte. Jeg har sett veldig lite av det Amy har jobbet med, så jeg hadde nok fått mer ut av den hvis jeg hadde et nærere forhold til det hun skriver om. Det ble til tider litt vel mange navn og steder jeg ikke hadde noe som helst kjennskap til. Likevel er det en bok jeg er glad for å ha lest. Det er alltid inspirerende å lese om kvinner med høye ambisjoner og som følger drømmene sine.

“That is the motto women should constantly repeat over and over again. Good for her! Not for me.”

ferrante. mi briljante venninne. omslMi Briljante venninne – Elena Ferrante | ★★★★☆
Elena og Lila bor i en fattig, men livlig bydel i utkanten av Napoli. Hverdagen deres og området de bor i er preget av vold og brutalitet. De to jentene skiller seg ut ved at de er svært skoleflinke og har et stort ønske om å lære. Lila skiller seg spesielt ut ved å være vill, sta og fryktløs, men når hun er bare elleve år gammel blir hun likevel nødt til å slutte på skolen for å arbeide i farens skomakerbutikk. Elena får derimot fortsette på skolen og fortsetter å studere mens Lilas liv går i retning av ekteskap og et mer tradisjonelt liv. Romanen handler først og fremst om vennskapet mellom Elena og Lila og hvordan forholdet deres preges av konkurranse. Jeg likte hvor realistisk romanen virket og hvor nært forfatteren klarte å gå karakterene. Hun klarer dessuten å gi et godt, tidsbestemt bilde av Napoli. Språket og skrivestilen er imponerende og flyter godt. Det eneste som trekker den litt ned for meg er at jeg syntes den til tider var litt for langdryg og at de samme temaene ble repetert litt for ofte uten den store variasjonen. Jeg kommer nok til å lese resten av bøkene i denne serien, men ikke nødvendigvis nå med en gang.

“Dei små kjenner ikkje betydninga av i går, dagen før det, og heller ikkje av i morgon, alt er her og no: Dette er gata, dette er portrommet, dette er trappene, dette er mamma, dette er pappa, dette er dagen, dette er natta.”

Reklamer

10 tanker om “4 bøker jeg har lest i det siste”

  1. Frankenstein har jeg hatt lyst til å lese en stund, men nå fikk jeg jo enda mer lyst til å lese den! 🙂
    Løvetannsang har jeg ikke hørt om før, men har lest bøker av Hilde Hagerup før, og jeg syns hun skriver godt, så denne kommer absolutt på leselista.
    Mi Briljante Venninne har jeg allerede i bokhylla, alle tre faktisk. Men siden den er på nynorsk så har den blitt vurdert men gjentatte ganger satt tilbake. Måten du beskriver boka på er god, og jeg fikk enda mer lyst til å lese den.

  2. Gleder meg til å lese de tre andre i serien til Elena Ferrante! Og jeg har ikke noe imot at det er oversatt til nynorsk. Særpreg. Hehe 🙂

  3. Frankenstein altså ❤ Føler virkelig jeg må få lest Elena Ferrante etter all hypen om henne, men er så usikker på om jeg skal lese på engelsk eller nynorsk.

  4. Fine omtaler av bøker du har lest i det siste. Løvetannsang leste jeg to ganger da den var forholdsvis ny husker jeg, Yes please har jeg smuglest en del i på ymse bokhandler bare fordi jeg hadde dilla på Parks and Recreation i en periode tidligere i år og Elena Ferrante burde jeg virkelig få lest etter hvert, men jeg har snart bursdag og hvis jeg er heldig og får penger så kan jeg kanskje skaffe meg i alle fall første boka da. Og jeg tror italiensk er som fransk, det kler nok veldig godt og oversettes til nynorsk, litt på samme måte som jeg syns alle Sondheim-musikaler som settes opp i Norge bør settes opp på Det Norske Teatret fordi de også passer sammen med nynorsk ganske godt 😉

    1. Takk! 🙂 Jeg er veldig enig, noen språk kler rett og slett bedre å bli oversatt til nynorsk enn bokmål; italiensk og fransk er definitivt noen av dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s