boksnakk

People of the Whale av Linda Hogan

P1120586

Oblivion, she thought. That was the world she lived in. It was what they should name some countries, towns, and places.

Thomas Witka Just vokser opp i en liten kystby i USA. Han gifter seg med Ruth, som han har elsket siden de var spedbarn, men livene deres endrer seg drastisk når Thomas bestemmer seg for å verve seg til hæren og blir sendt til Vietnam. Han kommer hjem igjen som en helt, men sliter med å koble de to livene sine sammen. Han oppdager dessuten at stammen han tilhører er i konflikt over om de skal tillate å gjenoppta jakten på hval, noe som en gang var en viktig del av stammens tilknytning til naturen.

There were times when the light of the moon had gone out and she felt a great loneliness. It wasn’t for herself. It was for what had happened to the grasses of their land, their waters, not just the massacre there, the slavery, but the killing of the ocean.

Dette er mitt første møte med Linda Hogan. Jeg kom over boka ved en ren tilfeldighet, faktisk kjøpte jeg den kun fordi den handlet om hvaler, og jeg hadde ikke hørt noe som helst om den tidligere. Hogan er native american (Har vi et godt norsk ord for dette? Annet enn «indianer»?) og henter mye inspirasjon fra sine egne opplevelser av å tilhøre et urfolk og tradisjonene som følger med. I People of the Whale skriver hun om naturen og miljøet, om spiritualitet, og om traumer etter en krig. Hun tematiserer både problemene og glede ved å tilhøre et urfolk i en verden som stadig trekker seg unna gamle tradisjoner.

Like the water, the earth, the universe, a story is forever unfolding. It floods and erupts. It births new worlds. It is circular as our planet and fluid as the words of the first people who came out from the ocean or out of the cave or down from the sky. Or those who came from a garden where rivers meet and whose god was a tempter to their fall, planning it into their creation along with all the rest.

Hogans skrivestil er poetisk. Setningene hennes er flytende og drømmende tankestrømmer. Hun er tydelig påvirket av folket hun tilhører og deres måter å tenke og føle på. Språket kan til tider oppleves som noe tungt å lese, men man blir overraskende raskt vant til stilen og språkføringen. Man forsvinner inn i et annet univers og får en opplevelse av å virkelig være til stede i handlingen. Hun har en helt unik måte å gå inn i karakterene på og kan flytte seg fra karakter til karakter uten problemer.

For every inch of skin, there is memory. Devils are so made. Saints, too, if you believe in them. His humanity has been broken as an old walking stick that once held up a crippled man named Thomas. He realizes the stick and the man are one thing and he can fall. He has violated the laws beneath the laws of men and countries, something deeper, the earth and the sea, the explosions of trees. He has to care again. He has to be water again, rock, earth with its new spring wildflowers and its beautiful, complex mosses.

Jeg hadde egentlig ingen spesielle forventninger da jeg begynte å lese denne boka. Vanligvis får jeg litt hetta når forfattere bruker metaforer helt ubegrenset, men Linda Hogan får det til å virke helt naturlig. Hun har en måte å fortelle på som gjør at tiden forsvinner, ikke bare for leseren, men også for karakterene. Fortid, nåtid og fremtid blandes sammen på en måte jeg ikke klarer å beskrive, men som bør oppleves. Hun skriver om det menneskelige og om menneskets evne til å ødelegge seg selv, andre og naturen. Hun er ikke redd for å gå inn i det som er vanskelig og hun legger ikke skjul på karakterenes mørkere sider. Dette er nok ikke nødvendigvis en roman som passer for alle, – jeg tror det er en bok man enten elsker eller hater – men jeg tror det er mange som kan få mye ut av å lese den. Hos meg kommer den i alle fall alltid til å ha en spesiell plass på hylla.

All the stories live in our bodies, he thinks. Every last one.

Reklamer

2 tanker om “People of the Whale av Linda Hogan”

  1. Høres ut som en bok som er verdt å sjekke ut. Jeg ble forvirret over navnet hennes da jeg kom over henne for første gang, for eks-kona til Hulk Hogan heter også Linda Hogan. Jeg klarte ikke å se for meg at hun var typen til å skrive bøker. Menmen. Får skrive den opp på den evigvoksende leselista!

    1. Jeg ble forvirret av det samme selv! Når man googler Linda Hogan kommer det jo opp bilder av eks-kona til Hulk Hogan sammen med en beskrivelse av forfatteren Linda Hogan, men de er jo to forskjellige personer, haha!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s