boksnakk

4 bøker jeg har lest i det siste

Vente, blinke – Gunnhild Øyehaug | ★★☆☆☆
5429784
Vente, blinke er en roman med mange forskjellige karakterer og historier. Vi møter litteraturstudenten Sigrid som møter forfatteren Kåre, filmregissøren Linnea som er på locationjakt i København, performancekunstneren Trine som sliter med melkespreng, og litteraturstudenten Viggo som lengter etter å høre sammen med noen eller noe. Personlig hadde jeg forventninger om at romanen skulle i alle fall underholde meg på samme måte som Undis Brekke og Knutar, men dessverre er det en slags distanse i Vente, blinke som jeg ikke helt liker. Fortellerstilen er sterkt påvirket av film, noe som sannsynligvis ville fungert bedre hvis det ikke ble brukt i en så sterk grad. Generelt for hele romanen kan jeg nok si at det meste ble litt vel overdrevet. Jeg knyttet meg aldri noe særlig til karakterene og fikk inntrykk av at mange av vinklingene var plassert der kun for å skape en slags komisk effekt. Det har blitt sagt at Vente, blinke er en parodi på samtidslitteraturen, men akkurat det blir ikke tydelig nok og det fungerer i så fall ikke helt som det skal. Hovedproblemet er at den rett og slett blir kjedelig å lese når man aldri kommer ordentlig nært på karakterene. Gunnhild Øyehaug får to stjerner for et godt språk og et godt blikk, men ellers er det ikke stort å skryte av. (Dette var forresten første bok ut i En slags bokklubb.)

«Nok ein gong har verda stengt for henne og sagt: DU! Du kan gå tilbake til hovudet ditt.»

In Order to Live – Yeonmi Park | ★★★★☆
24611623Yeonmi Park vokste opp sammen med foreldrene og storesøsteren i Nord-Korea. Som trettenåring flyktet hun og moren over grensen til Kina hvor de ble møtt av menneskesmuglere og tvangsekteskap med kinesiske menn. Etter hvert klarte de å flykte videre til Sør-Korea, der de endelig fikk hjelp og et tryggere liv. En stund forsøkte Yeonmi å skjule det vonde hun hadde opplevd, men hun skjønte etter hvert at for å bli virkelig fri måtte hun konfrontere fortiden sin. In Order to Live er tung og vond å lese. Hverdagen Yeonmi beskriver er som tatt rett ut av en av de populære dystopiske ungdomsromanene. Det kunne like gjerne vært beskrivelser tatt fra The Hunger Games, som reelle beskrivelser av livet i Nord-Korea. Propaganda, sult, fattigdom, diktatur og store klasseforskjeller er en naturlig del av hverdagen. De er totalt avskåret fra omverdenen og blir hele livet fortalt at de bor i verdens beste land. Livene deres er begrensede og de lever i konstant frykt for å bli arrestert eller drept. Å lese om dette er vanskelig og til tider er historien så drøy at det er vanskelig å ta ordentlig inn over seg. Det er så grusomt at det nesten fremstår som umulig. Jeg anbefaler alle å lese denne, da den gir et godt innblikk i et land vi ellers vet veldig lite om.

«In the free world, children dream about what they want to be when they grow up and how they can use their talents. When I was four and five years old, my only adult ambition was to buy as much bread as I liked and eat all of it.»

The Girls – Emma Cline | ★★★★☆
26210512Året er 1969, sommeren er lang og varm og Evie Boyd lengter etter å bli lagt merke til. En dag ser hun en jentegjeng i parken. Gjengen er helt annerledes fra det hun er vant til. De ler, har langt, ugredd hår og møkkete kjoler. Etter å ha møtt og snakket med en av disse jentene, får Evie bli med dit de bor. Der møter hun lederen deres, Russell, og får fort innpass både hos ham og gruppa. På den måten forsvinner hun inn i en tilværelse preget av dop, samlinger med musikk rundt bålet, sex, ungdommer som har rømt hjemmefra og etter hvert brutal vold. The Girls har fått en del god kritikk og mye omtale, kanskje først og fremst fordi den er løst basert på the Manson Murders. Romanen starter sterkt med et rikt, poetisk språk og en truende, usikker stemning, men dessverre klarer ikke forfatteren helt å holde den samme kvaliteten gjennom romanen. Den mister rett og slett litt av egenarten sin når den går inn i den andre halvdelen, da den blir mer plotbasert. Det virker som om forfatteren hviler litt for mye på den dramatiske historien og glemmer å arbeide like mye med språket mot slutten. Likevel er det en god roman som er verdt å få med seg, uavhengig av om man vet lite eller mye om det historiske romanen er basert på.

«No one had ever looked at me before Suzanne, not really, so she became my definition. Her gaze softening my centre so easily that even photographs of her seemed aimed at me, ignited with private meaning.»

The Art of Asking – Amanda Palmer | ★★★★★
20980987Amanda Palmer er rockestjerne, crowdfunding pioner og TED taler og vet alt om be om hjelp. Før hun kunne leve av blant annet musikken, jobbet hun som en levende statue i brudekjole på gata i New York. Da ba hun tusenvis av mennesker om penger uten å bruke et eneste ord. Senere har hun ikke vært redd for å be fansen om støtte både i form av pengestøtte og sengeplass. The Art of Asking handler først og fremst om å be om hjelp, men den handler også om å tørre å gi slipp på bekymringer og heller stole på at man ikke står alene om ting. Amanda Palmer skriver godt og nært. Hun fremstår som oppriktig og uten hemninger og gir mange gode perspektiver på hvordan man kan leve bedre et liv. Noen vil nok synes at boka har litt vel mange gjentakelser, men for meg gjorde det ingenting. Hun finner stadig nye måter å se ting på og skriver seg fint gjennom et liv preget av mange utfordringer, men også mange lyspunkter. Amanda Palmer er et utrolig interessant menneske med mange gode sider, men også med flere svakheter. I boka viser hun at hun er menneskelig, både på godt og vondt.

«Asking for help with shame says:
You have the power over me.
Asking with condescension says:
I have the power over you.
But asking for help with gratitude says:
We have the power to help each other.»

Reklamer

1 tanke om “4 bøker jeg har lest i det siste”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s