hverdag, natur, reise

Hvalsafari; Spermhvalen Glenn

P1130268

På onsdag var det endelig tid for hvalsafari! Det er noe jeg hadde gledet meg til lenge og dagen startet med en guidet omvisning på hvalmuseet. Der fikk vi vite mye om hval, og spesielt om spermhvalen som er den hvalen det er vanligst å få øye på i området rundt Andenes. Museet var informativt og guiden var veldig flink til å fortelle og forklare på en måte som gjorde det både var enkelt og interessant for alle. På slutten av omvisningen fikk vi se et spermhvalskjelett og dermed fikk vi et ordentlig inntrykk av hvor store disse dyrene faktisk er.

P1130277

Så var det tid for selve hvalsafariet! Vi var sånn middels heldige med været. Det var stort sett overskyet, men det regnet heldigvis ikke og det var heller ikke så mye vind på land. Men med det sagt: havet er sjelden rolig. Det var store bølger og uten postafen hadde vi nok blitt sjøsyke alle sammen. Det var også ganske kaldt og vått, men det var vi heldigvis forberedt på og hadde på oss ganske mye klær. Likevel skal det sies at vi sikkert burde ha hatt på oss enda mer, for vi var ganske gjennomfrosne da vi kom på land igjen.

P1130281

Vi måtte langt avgårde før vi fikk noe glimt av hval. En stund virket det som om vi ikke skulle få se noe som helst, ettersom vi stoppet på alle de vanligste stedene og ikke så annet enn bølger og måker. Men så! I det fjerne: Blåst! En hval som pustet!

P1130318

På bildet over kan du se ryggbuen til en voksen spermhval. En hannhval kan bli opp til 20 meter lang og veie opp til 57 tonn. Hvalen vi fikk se het Glenn og dukket opp igjen forrige uke etter at den ikke hadde blitt sett siden 1989! En spermhval identifiseres ved hjelp av halefinnen; for de er faktisk akkurat like unike som menneskets fingeravtrykk. Glenn svømte rundt i overflaten og pustet en stund før han dykket ned i vannet, kanskje for å jakte på en kjempeblekksprut nede i dypet. Spermhvalen bruker ekkolokalisering (sonar) for navigasjon, beite og kommunikasjon, noe som gjør at den kan «høre» akkurat hva som er på bunnen av havet selv om det er helt mørkt der nede. Det er ganske fascinerende å tenke på at disse store pattedyrene en gang var rottelignende dyr på størrelsen til en sau og at de gikk på land! Evolusjon er jo helt utrolig!

P1130321

Etter at Glenn dykket ned i havdypet ble det bestemt at vi skulle bli værende på samme sted til han kom opp for å puste igjen, men etter 15-20 minutter fikk vi øye på enda en spermhval et stykke unna. Den forsvant dessverre ganske fort i det som kalles et «shallow dive» (dykk som ikke er så brått og ikke bruker så mye krefter at halefinnen kommer opp av vannet), så den fikk vi bare et lite glimt av. Heldigvis kom Glenn opp igjen til slutt og vi fikk se enda et dykk før vi snudde båten og dro tilbake til Andenes.

P1130323

På tross av at det var kaldt og at vi ikke fikk sett så mange hvaler, er jeg veldig fornøyd. Det er noe helt spesielt med å se et så stort dyr ute i fri natur, helt uavhengig av oss mennesker. Hvalen har noe med seg som fanger meg. De er så store, men tar likevel så liten plass. De legger ikke krav på noe, de bare lever og er en naturlig del av en næringskjede.

Hvis du vil vite mer om hvalsafari i Andenes kan du gå inn her. For meg ga det i alle fall mersmak og jeg håper at jeg får dratt på det en gang til senere i livet. Kanskje et annet sted i verden, og definitivt med mer klær på kroppen.

Reklamer

2 tanker om “Hvalsafari; Spermhvalen Glenn”

  1. Spennende! Jeg har ikke vært på hvalsafari, men for ti år siden var jeg på Svalbard og da så vi en del hval. Utrolig fine dyr!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s