hverdag, natur, reise

Et par dager i Langedrag Naturpark

P1130542
Dette er Langedrag; en aktivitetsgård og naturpark i Buskerud. Her kan man få nærkontakt med alt fra geiter, griser og hester til ulv, elg og gaupe.

P1130532
Dette er grisen Emma. Emma er kjendis og skikkelig bortskjemt. Hvis hun ikke får mat, ødelegger hun ting og hvis det er et sted Emma vil gå, så går hun rett på, uansett hva eller hvem som måtte stå i veien for henne. På bildet over er hun i ferd med å ødelegge plattformen dyrepasseren står på fordi hun bare har fått én bøtte med mat og helst vil ha et par til.

P1130537
De yngste elgene på Langedrag, holder seg som regel i nærheten av elgstallen de har fått bygget til seg. Der nyter de late dager med matservering og nærkontakt med mennesker. Den yngste elgkalven har nylig fått komme inn i innhegningen til de andre elgene, før det bodde den i stua til en av dyrepasserne, der den ble flasket opp etter at moren døde.

P1130549
På Langedrag har de to ulveflokker. En som er sosialisert, altså som har og har hatt nærkontakt med mennesker, og en annen flokk som er tilnærmet vill, som aldri har blitt tatt på av mennesker og som klarer seg stort sett selv. Tidligere fikk besøkende komme inn til den sosialiserte flokken for å bli kjent med og klappe ulvene, men etter hvert skjønte man at det verken var bra for dyrene eller trygt for menneskene. Nå er det bare to dyrepassere som får gå inn til de sosialiserte ulvene, men besøkende har likevel mulighet til å komme helt nær ulv. Langedrag tilbyr nemlig guidet tur inn i gården til de ville ulvene! Og det er det vi fikk være med på nå på onsdag.

IMG_8591
Ulvene ble tilbudt godbiter og kom da så nærme som en meter til de elleve menneskene som satt rundt bålplassen midt i ulvegården. Det var ganske spesielt å være så nære rovdyr som dette og ikke føle seg det minste redd. Stemningen var rolig og vi fikk vite mye om ulv generelt og om de tre ulvene her mer spesifikt. Ulvene var skeptiske, men nysgjerrige. De holdt seg på trygg avstand og var fullstendig lydløse. De kunne lett ha angrepet oss, men gjorde det ikke, først og fremst fordi vi er ulvens eneste naturlige fiende. Bare lukten av mennesker kan få dem til å løpe avgårde og gjemme seg.

IMG_8605
Visste dere at grunnen til at ulver stadig kommer nærmere menneskenes områder er fordi jegere har drept alfahannen og det har ført til at flokken har delt seg opp? I Norge har vi først og fremst ensomme ulver og de har ikke mulighet til å jakte byttene som de vanligvis ville ha jaktet på i flokk. Derfor kommer de inn på menneskenes områder i håp om å finne lettere bytter. Hvis vi ikke hadde jaktet på og drept så mange ulv, ville de sannsynligvis holdt seg langt unna oss.

IMG_8609
Visste dere at sauer først og fremst blir drept av biler, og ikke av ulv? Et av hovedargumentene mot ulv er jo nettopp at de dreper bøndenes sauer, men det stemmer ikke. Prosentandelen av sauer som blir drept av ulv er så liten at det egentlig er helt ubetydelig. Jeg vet ikke med dere, men jeg blir rasende bare av tanken på at vi er i ferd med å utrydde disse flotte dyrene! Alle som er imot ulv burde ta seg en tur til Langedrag og bli med inn i ulvegården, da vil du få et helt annet syn på det, det kan jeg nesten garantere.

IMG_8636
På torsdag dro vi på ridetur i fjellene rundt Langedrag. Jeg har ikke ridd på hest siden jeg var kanskje 7-8 år gammel, så det var mildt sagt en utfordring, men gøy var det! Vi fikk se fantastisk fin natur og lærte mye om hest og ridning. Hesten min, Sol, var mer interessert i å spise enn å gå og ville helst gå helt andre veier enn de andre hestene, men vi kom oss frem og viktigst av alt: jeg kom meg gjennom hele turen uten å falle av! Det var nære på et par ganger i de bratteste bakkene, men det gikk fint. Og nå, tre dager etterpå, er jeg nesten ikke støl lenger 😉

IMG_8625

Det jeg liker best med Langedrag er at det er veldig tydelig at de setter dyrene først. Det er viktig for dem at dyrene har gode og verdige liv; mye viktigere enn at mennesker skal få det som de vil. De er også opptatt av å videreføre gode verdier til de besøkende, noe som er veldig viktig tenker jeg. (Jeg lover forresten at jeg ikke er sponset av Langedrag… hehe!)

Reklamer

2 tanker om “Et par dager i Langedrag Naturpark”

    1. Det anbefales! Jeg så også på den serien da jeg var liten og flere av de menneskene som jobbet/bodde der da bor der fortsatt, 15-20 år senere! Det er så tydelig at stedet er viktig for de som driver det 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s