boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

Sommerboken av Tove Jansson | ★★★★★
sommerbok
Sophia tilbringer sommeren på en øy i den finske skjærgården sammen med faren og farmoren. I korte kapitler får vi små innblikk i livene deres på øya. Spesielt i fokus er forholdet mellom Sophia og farmoren. Det handler om vennskap og eventyr, om naturens kraft og ubøyelighet, og om spillet mellom liv og død, mellom fortid og fremtid, mellom alderdom og barndom. Sommerboken er en liten perle av en bok. Tove Jansson skriver uanstrengt frem stemninger og steder og karakterene fremstår som gode og tydelige. Dette er en tenkebok som samtidig gir deg ro og rom til å smile og le. Humoren sitter løst og er lett tilgjengelig. Jeg likte spesielt farmoren og måten hun er på. Alt i alt er dette en bok jeg tror man kan lese uendelig mange ganger uten å bli lei.

«Jeg ber altså ikke til ham en gang til, sa Sophia rasende.
Han vet det jo allikevel, sa farmoren, som lå på ryggen i stavnen. Hun tenkte at med Gud er det slik at han hjelper nok, men først etter at man har anstrengt seg litt.»

Rebecca av Daphne du Maurier | ★★★★★
636993Etter at hans vakre kone Rebecca dør under tragiske omstendigheter, reiser den velstående Maxim de Winter til Monte Carlo for å komme bort fra alt som har skjedd. Her møter han en ung og sjenert kvinne som han forelsker seg i. De gifter seg, og han tar henne med seg hjem til det engelske familiegodset Manderley. Der må den andre, nye Mrs de Winter forsøke å forholde seg til å leve i skyggen av Rebecca, som på tross av sin død, sitter igjen i husets vegger og rutiner. Rebecca var for meg en ganske uventet opptur. Jeg hadde høye forventninger, men jeg var på ingen måte forberedt på det romanen viste seg å være. Daphne du Maurier skriver på en måte som fanger leseren, hun beskriver levende og troverdig og gir stemme til en karakter som man både blir glad i og frustrert av. Det er ganske imponerende å skrive en roman som er såpass kompleks uten å i det hele tatt navngi hovedpersonen. Hele tiden er det Rebecca som sitter med makten, til tross for at hun er død, og det fungerer godt, det gir romanen en helt spesiell stemning. Dette er boka for de som liker spenning blandet med gode skildringer, unike observasjoner og interessante karakterer.

«Men are simpler than you imagine my sweet child. But what goes on in the twisted, tortuous minds of women would baffle anyone.»

Ulveøya av Lajla Rolstad | ★★☆☆☆
ULVØYA_Skisser
En skjermet, rutinemessig tilværelse uten store påkjenninger og følelsesmessige belastninger, er overlegens klare beskjed til Lajla etter den andre, langvarige innleggelsen for depresjon og angst. Medisinering må påregnes. Noen år følger hun overlegens råd, men så presser spørsmålet seg frem: Må livet leves på denne måten? Lajla bestiller flybilletter til Canada og reiser alene ut i ødemarka. Ulveøya er en bok jeg har lest mye positivt om, så da jeg endelig tok meg tid til å lese den hadde jeg høye forventninger. Dessverre ble de ikke helt innfridd. Det første jeg sliter med er språket. Det føles unaturlig helt fra begynnelsen av, jeg blir sittende og irritere meg over småting og blir på den måten distrahert fra alt annet. Jeg sliter nok spesielt med at romanen skrives i nåtid, på tross av at handlingen åpenbart foregår i fortid. I utgangspunktet er det ingenting galt med å bruke nåtid, jeg gjør det ofte selv, men her synes jeg ikke det fungerer noe særlig. Videre får jeg inntrykk av at Rolstad forsøker å imponere meg med alt det uvanlige hun har opplevd, heller enn å bare fortelle om det. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare akkurat det, annet enn at jeg som leser føler meg undervurdert. Likevel skal det sies at dette ikke er en 100% dårlig roman. Den gjør jobben sin og jeg skjønner at mange blir engasjert av den, men for meg ble det ikke overbevisende nok. Jeg falt av lasset omtrent midt i lesningen og den klarte aldri å hente meg inn igjen.

«Jeg føler meg som en fremmed, jeg snakker et annet språk, og det er med ett så tydelig, at jeg ikke hører til, ikke er hjemme her, kanskje ikke er hjemme noen steder, at hjemme er et sted jeg bærer inne i meg og ikke har noen å dele med.»

Reklamer

4 tanker om “3 bøker jeg har lest i det siste”

  1. Fine omtaler, særlig «Sommerboken» er en sånn bok jeg stadig tenker at jeg burde lese, men så glemmer jeg det og så blir det høst og så vil jeg lese den på sommeren og så blir det ikke noe av. Nå fikk du den til å høres enda mer verdt å få lest etter hvert. «Rebecca» hørtes ellers ut som fascinerende lesning 🙂

    1. Takk! Jeg leste «Sommerboken» på hytta, på et teppe ute i sola med lyden av sjøen i ørene, og det kan absolutt anbefales. Den nytes nok aller best om sommeren 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s