alvor, hverdag

Hva skal du gjøre når du er ferdig?

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Da jeg var liten ville jeg bli lege. Og skuespiller. Musikalartist. Jeg ville bli lærer. Forfatter. Det var aldri vanskelig å svare når noen spurte hva jeg ville bli. Svaret kom alltid spontant og jeg var alltid like sikker.

Nå er jeg i ferd med å starte mitt sjette år som student. Fordi jeg har studert lenge og egentlig burde nærme meg slutten, får jeg stadig spørsmål om hva jeg skal gjøre når jeg er ferdig. Jeg har aldri et godt svar på det spørsmålet. For jeg vet ikke. Jeg vet ikke hva jeg vil og jeg vet ikke hva jeg kan. Jeg studerer videre både fordi jeg ikke vet hva jeg ellers skulle ha gjort og fordi jeg ikke føler meg ferdig. Jeg har snart to bachelorgrader, men vet ikke hva jeg skal gjøre med dem. Jeg vet ikke om jeg har motivasjon eller penger nok til å ta en master. Jeg føler meg ikke flink nok, føler alltid at jeg glemmer alt jeg har lært med det samme jeg går ut av eksamenslokalet. Ofte tar jeg meg selv i å angre på at jeg ikke studerte noe mer praktisk, noe som ville garantert meg en jobb, noe samfunnet alltid kommer til å trenge. Ville det vært enklere? Hadde jeg sluppet unna denne frustrasjonen og usikkerheten hvis jeg bare hadde valgt en annen vei?

Jeg har mange rundt meg som er like usikre, like stressa, like frustrerte. Vi har utdannelse, men ingen vil ansette oss. Vi vil jobbe, men det finnes ingen jobber. Vi vil leve, men hva skal vi leve av? Er det egentlig noen som har forsøkt å forberede oss på dette? Tiden etterpå? Etter skole, etter studier? Var det like vanskelig da foreldrene våre var på vår alder? Lå de også våkne om natta og lurte på hva de skulle bli? Var de like redde for å ikke være nok? Har det alltid vært sånn?

Jeg er sliten av å hele tiden tenke at jeg må bli noe, at jeg ikke er nok. Samtidig forstår jeg det. Alle må bidra for at samfunnet skal gå rundt. Jeg er og vil være en del av samfunnet. Jeg må gjøre mitt. Jeg vet det, jeg vet bare ikke hva som er mitt, hva det er meningen at jeg skal bidra med. Det er vanskelig å ta tak i sitt eget liv når man ikke vet hva man skal ta tak i. Når ikke engang google kan gi deg noen klare svar, fordi svaret egentlig må sitte inne i deg selv.

Reklamer

9 tanker om “Hva skal du gjøre når du er ferdig?”

 1. Eg e 35 år og vett ennå ikje ka eg vil bli. Eg har alltid syns detta va veldig vanskelig å finna ut av. Og sånn e det for noen tror eg. At de aldri heilt finne ut av det. Tror kravet samfunnet komme med at me ska vita ka me ska bli itte ungdomskolen e litt for drøyt. Og når du fylle 18 år då e du plutslig voksen og ska vita alt og stå på egne bein. Eg meine detta e for stor krav. Håpe du finne ut av det. Og hvis du ikje gjør det, vit at det e heilt greit.

  // Tusen tusen takk ❤

  1. ❤ Det er så rart at det forventes at man skal vite så mye om hva man vil gjøre med livet sitt når man bare er atten. Jeg visste ikke hvem jeg var da jeg var på den alderen og jeg vet fortsatt ikke helt egentlig. Man må kanskje bare skyve unna samfunnets krav og forventninger og heller ta ting i sitt eget tempo.

 2. Kjenner meg veldig igjen.
  Jeg har bachelorgrad i sykepleie- en yrkesretta utdannelse som liksom skulle gjøre livet enklere fordi det er så forbaska «lett» å få jobb (les: en jobb, gjerne deltid, og ikke drømmejobben nødvendigvis). Nå, ett år senere starter jeg på min andre bachelorgrad og aner ikke hva jeg skal. Jeg hadde en fulltidsstilling som sykepleier, men følte meg på ingen måte ferdig som student.
  Studer! Lev livet, dette er den beste tiden, de alvorlige tingene kommer fort nok. Du er mer enn god nok, og det er allerede blitt noe av deg- du kan en hel masse og du lærer stadig noe nytt!

  1. Ja, man tenker jo gjerne at en yrkesrettet utdannelse vil gjøre det lettere, men det er ikke alltid sånn. Jeg gikk en måned på lærerstudiet og skjønte fort at det ikke kom til å fungere for meg. Så da ble det heller studier som jeg ikke helt visste hva skulle føre til, men som jeg interesserte meg for. Jeg er veldig enig i at det er viktigere å leve live og nyte denne tiden enn å bestemme seg 100% for hva man skal gjøre, man finner sannsynligvis ut av det etter hvert uansett 🙂

 3. Tilbaketråkk: Some Things – by marion
 4. Jeg tenker mye på det samme som du skriver om her nå om dagen. Fremtiden! Aaah … Jeg har tre års utdanning som grafisk designer, og jobbet som det noen år, og er nå i ferd med å fullføre en mastergrad i astrofysikk – samtidig som jeg fortsatt jobber litt som designer ved siden av, samt litt skriving og vitenskapsformidling. De siste årene har jeg tenkt at jeg skal bli forsker, men jeg har ganske nylig funnet ut at det egentlig ikke er noe for meg likevel. Nå har jeg begynt å innse at jeg kan lage min egen karriere. Det trenger ikke være én av de ferdig definerte yrkene: forsker, lærer, designer, astronaut, etc. Jeg kan lage meg en egen karriere som er en blanding av alt jeg kan og har erfaringer fra og som jeg syns er spennende; et egetdefinert yrke som passer for akkurat meg. Så nå er planen å bli frilanser når jeg er ferdig med mastergraden og drive med en blanding av alt sammen – design, skriving og formidling av astrofysikk 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s