boksnakk

En sommer uten menn

I mai bestemte jeg meg for at jeg i løpet av sommeren bare skulle lese bøker skrevet av kvinner. Det var flere grunner til det valget, men først og fremst handlet det om at jeg og resten av verden generelt leser flere bøker skrevet av menn enn av kvinner. Akkurat det håper jeg at kommer til å endre seg etter hvert og ved å lese og skrive om flere kvinnelige forfattere, kan jeg kanskje hjelpe til litt. Jeg mener ikke at vi skal slutte å lese menn, men at det bør være en litt jevnere fordeling.

Skjermbilde 2016-08-19 kl. 10.28.40

Siden begynnelsen av mai har jeg lest 25 bøker. 24 av dem er av kvinnelige forfattere – det ene unntaket ble Ild til oss av Kristian Bergquist, som jeg rett og slett ikke klarte å vente med. Bøkene jeg har lest varierer ganske stort i sjanger og tema. Jeg har lest noen norske romaner, som for eksempel Kjærlighet av Hanne Ørstavik, Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug og Ulveøya av Lajla Rolstad. Jeg har lest noen biografier, blant annet Just Kids av Patti Smith og The Art of Asking av Amanda Palmer. Jeg har lest klassikere, for eksempel Elskeren av Marguerite Duras, Frankenstein av Mary Shelley og Rebecca av Daphne du Maurier. Jeg har lest store, komplekse romaner, som Mi Briljante Venninne av Elena Ferrante, People of the Whale av Linda Hogan og Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. I løpet av sommeren har jeg rett og slett fått lest meg gjennom et variert bibliotek av kvinner. Noen bøker har vært tunge, andre har vært lette. Noen har vært bra, andre har vært dårlige. Jeg har ledd og grått og generelt lært mye. Egentlig har lesingen vært ganske lik som den pleier å være. Variert og lærerik.

Kommer jeg til å fortsette å lese bare bøker skrevet av kvinner? Nei. Men jeg kommer til å fortsette å være mer bevisst på hva jeg leser og hvem som har skrevet det jeg leser. Jeg har for eksempel blitt mer bevisst på at de fleste favorittforfatterne mine er menn og at jeg gjerne vil oppdage noen kvinner som kan måle seg. Kanskje har jeg funnet noen i sommer? Videre vil jeg prøve å lese så variert som mulig. Målet er å lese minst like mange kvinner som menn. I tillegg har jeg som mål å finne noen bøker skrevet av mennesker som ikke definerer seg som verken kvinne eller mann, men akkurat der er jeg ganske blank. Er det noen som har noen gode tips?

Hvis dere vil vite litt mer om de bøkene jeg har lest meg gjennom i løpet av sommermånedene, finner dere innlegg om alle bøkene i arkivet under kategorien boksnakk.

Jeg er forresten alltid på utkikk etter nye bøker og forfattere. Fortell meg gjerne litt om en av dine favoritter!

Reklamer

13 tanker om “En sommer uten menn”

 1. Jeg synes lese-kun-kvinnelige-forfattere-prosjekt høres utrolig spennende ut og har vurdert å prøve meg på et slikt prosjekt selv veldig lenge. Kanskje best å bare hoppe i det?

  Ift anbefalinger vil jeg gjerne skryte av Emma Cline sin The Girls som kom ut tidligere i år. Den er veldig hypa, men jeg synes det er vel fortjent. Utrolig spennende og fin skildring av mennesker. Føler det er en sånn type bok hvor man nesten vil streke under annenhver setning.

  Victoria x

 2. Jeg har også lest absolutt mest kvinner i sommer. Bare en mann på leselista siden mai. Dette har ikke vært et bevisst prosjekt fra min side, men jeg er helt enig i din begrunnelse om hvorfor det er viktig å lese og skrive om kvinnelige forfattere.

  Bøkene jeg har likt best i sommer er nok «Onkel Toms hytte» av Harriet Beecher Stowe og Herbjørg Wassmos «Hundre år». Synes Wassmo skildrer godt både det fæle og det fine i livet.

 3. Oh! Har du lest Ren Poesi? 😀 Der har jeg bidratt med dikt! Så gøy 😀 Kommer mye bra fra Aschehoug i høst (der jeg jobber). Uten å bli for reklame-aktig kan jeg si at vi legger ut mye stoff om bøkene på ugla.no. Jeg gleder meg spesielt mye til «Min venn pingvinen» kommer ut – for den er så sjukt søt! Har allerede lest manuset, og om den ikke blir en julegave-hit skjønner jeg ingen ting. Haha! 😀

  1. Ja, leste meg gjennom den i begynnelsen av sommeren! Det er en veldig fin samling, likte godt diktet ditt! 🙂 Aschehoug har alltid mye bra å komme med, synes jeg, gleder meg til å lese! 😀

 4. LIKER! Dette må jeg få prøvd selv, selv om jeg har vært ganske flink i det siste uansett, om enn ubevisst. Anbefaler deg å lese «A Little Life» av Hanya *etternavnjegaldri husker* – uendelig bra!

  1. Jeg har lest «La stå» og «Historien om Fru Berg», og likte begge godt, men «Historien om Fru Berg» er nok hakket bedre enn debuten. «Vinternoveller» har jeg ikke fått lest enda 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s