boksnakk

4 bøker jeg har lest i det siste

Redd barna av Tiril Broch Aakre | 125 s. | ★★☆☆☆
25648826Det er mandag 8. desember i en hvit villa i en liten innlandsbygd på Østlandet. En helt vanlig mandag – tilsynelatende. Snøen laver ned. Tanja skal følge Tore og Jorid til barnehage og skole. Mannen hennes, Paul, skal på legekonferanse i Brussel. De er preget av sorgen over datteren Ida, som døde for et halvt år siden, bare 17 år gammel. Hverdagslivet vender sakte, men sikkert tilbake. Folk rundt dem synes de har klart seg bra. Så bestemmer Tanjas bror seg for å komme på besøk. Redd barna er en kort roman om en familie som har mistet en del av seg selv. Hovedpersonen er fortsatt i sorg etter tapet av datteren og forsøker smått å finne tilbake til hverdagen igjen. Selv om den tunge følelsen av å ikke komme helt i gang er tydelig, er det likevel noe som skurrer litt for meg. Jeg føler aldri at jeg kommer helt inn. Til tider føles den lavmælte fortelleren litt for utydelig, litt for gjemt bak en sorg jeg ikke får helt tak på og referanser jeg ikke klarer å koble til noe bestemt. Historien fanger meg heller aldri helt, det blir litt sånn: Hva så? Hvorfor skal jeg bruke tiden min på dette? Likevel skal det sies at Aakre skriver godt og jeg kan absolutt se at mange kan finne noe de liker i denne korte romanen. Den er for all del ikke dårlig, bare uinteressant for meg personlig.

«Alt som er fint blir ødelagt.»

To Kill a Mockingbird av Harper Lee | 285 s. | ★★★★☆
2262747Scout Finch er seks år gammel og datteren til advokaten Atticus Finch. De bor i en småby i Alabama sammen med Scouts storebror, Jem. Atticus Finch får i oppdrag å forsvare Tom Robinson, en svart mann som er anklaget for å ha voldtatt en hvit kvinne. Handlingen foregår i en tid da en slik anklagelse var det samme som dødsstraff og stedet er i lynsjestemning. Det er Scout som i voksen alder ser tilbake på hendelsene i tiden rundt rettssaken. To Kill a Mockingbird er en klassiker veldig mange har et forhold til. Jeg leste den for første gang på videregående, men husker ikke stort fra lesningen den gangen. Nå leste jeg den sammen med En slags bokklubb og fikk langt mer utbytte av å lese romanen. Jeg liker Scouts barnlige blikk på en vanskelig og komplisert situasjon. På den måten får forfatteren frem saken og poengene sine uten at det blir for belærende og ensidig. Jeg har riktignok litt problemer med å akseptere at Tom Robinson brukes som en kulisse for å få frem en moral, men det har nok først og fremst noe med at boka ble skrevet i en annen tid. Hadde den blitt skrevet i dag ville Robinson kanskje blitt fremstilt litt annerledes og fått en liten annen rolle. Uansett er dette en bok alle burde få med seg, det er absolutt ikke en oppskrytt roman.

«Real courage is when you know you’re licked before you begin, but you begin anyway and see it through no matter what.»

Ingenting skjedde av Inger Wold Lund | 128 s. | ★★☆☆☆
25320006En familie sitter på toget og spiser pølser fra en stor plastboks. To mennesker flytter alle eiendelene sine inn på badet. En ung mann finner en feil i den franske oversettelsen av Kafkas Prosessen. Himmelen skifter farge fra svart til blå, og idet den når en bestemt nyanse, begynner alle fuglene å synge. Ingenting skjedde er virkelig kortprosa i ordets rette betydning. Hver tekst begynner med en tidbestemmelse og et sted og beskriver videre en kort situasjon eller dialog. Boka inneholder mange fine observasjoner, men for meg blir det ikke «nok» til at jeg blir helt overbevist. Det blir kanskje litt i det enkleste laget for min del. Det føles ikke som ferdige tekster, men som notater til noe som egentlig burde være større. På en måte lever for all del tekstene opp til bokas tittel, men jeg klarer ikke helt å være med på at dette er tekster som rettferdiggjør en bokutgivelse. Likevel vil jeg påpeke at Inger Wold Lund skriver godt og har en god observasjonsevne og jeg har tro på at hun kan få til mye bra i fremtiden.

«Han sa at skoene våre passet fint sammen. Jeg sa at jeg måtte gå.»

The Radleys av Matt Haig | 358 s. | ★★★★☆
27208612Familien Radley består av foreldrene Peter og Helen og de to barna deres Clara og Rowan. De bor i en engelsk by og er en nesten vanlig familie med vanlige problemer og vaner. Det eneste som skiller dem fra alle de helt vanlige familiene, er hemmeligheten de bærer på og som barna ikke har funnet ut av enda. Nemlig grunnen til at de ikke får sove om natta, ikke kan spise hvitløk og ikke kan gå ut uten solfaktor 50 smørt på huden. The Radleys er en humoristisk og til tider dramatisk roman. Vi følger en familie som er annerledes og full av hemmeligheter, men som prøver hardt å bare være som alle andre. Det går selvfølgelig ikke og alt faller fra hverandre når datteren i familien ikke lenger klarer å holde inne driftene som lever i henne. Matt Haig er en veldig smart forfatter. Bøkene hans er allegoriske og kan leses på flere nivåer, både som rent underholdende historier og som historier med sterke budskap. Jeg likte The Radleys ganske godt. Den er morsom og alvorlig samtidig og historien er lett å følge uten at det blir for enkelt. Den er riktignok ikke like god som The Humans, men den følger samme stil og gir en god leseropplevelse som jeg absolutt vil anbefale å prøve seg på.

«Everyone represses everything. Do you think any of these «normal» human beings really do exactly what they want to do all the time? ‘Course not. It’s just the same. We’re middle-class and we’re British. Repression is in our veins.»

– Har du lest noen av disse? Hva synes du? Har du lest noe annet bra i det siste?

Reklamer

11 tanker om “4 bøker jeg har lest i det siste”

  1. Har lest og likt både «To kill a mockingbird», «Redd barna» og «The Radleys» og særlig sistnevnte likte jeg veldig godt siden jeg også selv er veldig glad i Matt Haigs bøker og syns skrivestilen hans passer meg ypperlig. Ellers er nok det beste jeg har lest i det siste vært «Et lite liv» av Hanya Yanagihara, men jeg koste meg også veldig mye med den veldig koselige boka «The Penderwicks» og jeg leste en kort grafisk roman kalt «The big bad wolf and me» for noen dager siden som jeg fant særdeles fornøyelig. Uansett alltid fint med litteratur og jeg liker innlegg som dette 🙂

    1. Jeg har veldig lyst til å lese «Et lite liv», men har ikke fått rotet meg til å begynne enda, tror kanskje jeg må spare den til når jeg har mer tid enn nå 🙂 De to andre har jeg ikke hørt om, men skal sjekke de ut, takk for tips!

  2. Jeg leste To kill a mockingbird for noen år siden og likte den godt. Ellers har jeg ikke lest noen av bøkene her, og egentlig er det vel bare sistnevnte som frister etter å ha lest omtalene dine 🙂 Jeg har jo lest The Secret Lives of Baba Segi’s Wives denne uka, og den anbefaler jeg! Den var annerledes, original og til tider morsom, synes jeg.

  3. Den øverste fikk meg til å tenke på «Vekk meg hvis jeg sovner» av Eivind Hofstad Evjemo. Fullførte den ikke, men han er en kunstner med ord og setninger. Les les les!

    Tusen takk for fine boktips! Forelska meg i tittelen «Ingenting skjedde». Føler det er en novelle jeg kunne skrevet på videregående, hahah.

  4. Har ikje lest noen av dessa. Leste ut Min venn Pingvinen for ei stund siden og lese nå Unni Lindell sin Jeg vet hvor du bor. Anbefale begge 😉

    // Tusen tusen takk, så hyggelig å hørra ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s