boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi | 128 s. | ★★★★☆
20564399Novellene i Vinternoveller handler om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. Men først og fremst er Vinternoveller tre historier om kjærlighet. Om mennesker som vil godt, som gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til. Dette er den tredje novellesamlingen av Ingvild H. Rishøi jeg leser. Jeg tror ikke det er favoritten min, men den er likevel god. Rishøi er god på å fange en spesiell stemning, hun er god på å finne historier som skiller seg ut. Likevel synes jeg novellene blir litt for like, selv om de handler om helt forskjellige ting. Det er som om fortellerstemmen er den samme i alle og jeg savner en slags variasjon, en større særegenhet knyttet til hver historie. Likevel betyr ikke dette at samlingen er dårlig. Historiene er gode og engasjerende, de føles troverdige, de fanger oppmerksomheten min og gjør at jeg vil lese mer. Forfatterskapet til Ingvild H. Rishøi er absolutt verdt å få med seg.

«Alt er så rotete, noen ganger skjønner jeg bare ikke hva livet driver med.»

Om vinteren av Karl Ove Knausgård | 272 s. ★★★★☆
26516421
Knausgård venter på at datteren skal bli født og mens han venter, skriver han brev og essays. Han vil vise barnet hva som venter; myriaden av fenomener og materie, dyr og mennesker, som vi kaller verden. Han skriver om solen og om grevlingen, om termosen og om pisset, om sengen og om ensomheten, mens barnet vokser i mørket. Om vinteren er en variert essaysamling. Essayene handler om både de små og store tingene i livet. Språket er som vanlig godt og flytende. Knausgård vet hvordan man formulerer seg på en god måte. Han får frem poengene og tankene sine uten at det virker påtatt. Han både engasjerer, irriterer og skaper tydelige bilder. Jeg opplever tekstene stort sett som gode, selv om ikke alle nødvendigvis treffer meg personlig så veldig. Denne boka vil nok ikke fenge alle, men jeg tror den kan sette i gang mange tanker hos de fleste. Dette er den første boka i «kvartetten» jeg leser og jeg vet ikke om jeg kommer til å lese alle fire, men jeg er glad for å i det minste ha lest én.

«Og det jeg forstår, er at den nye virtuelle verdenen som barna våre vokser opp med, er så avhengighetsskapende nettopp fordi den tilfredsstiller behovet for svar og respons, og fordi den gjør det umiddelbart. På den måten når det virtuelle inn i kjernen av det sosiale, og gir oss alle det sosialen belønninger, uten at vi behøver å betale det sosiales pris.»

Du dør ikke av Linn Strømsborg | 180 s. | ★★★☆☆
31393930
Eva lever et forholdsvis normalt, gjenkjennelig og godt liv. Jobb, egen leilighet, nye og gamle venner og så videre. Ingen grunn til bekymring, ytre sett. Men så en dag, på baderomsgulvet, får hun et panikkanfall. Og uten at hun skjønner hvorfor inntar frykten kroppen hennes, hun blir det veldig mange mennesker er: Engstelige, fryktsomme, utsatte. Hun søker seg bort fra vanlig samvær, vil heller sitte på rommet og passe på seg selv, eller løpe runder på Bislett sammen med ingen. Runder på runder som skal passe på henne, styrke kroppen, sørge for at hun ikke dør. Du dør ikke er en fin liten roman om å leve med angst. Jeg liker veldig godt språket til Linn Strømsborg. Hun skriver på en tydelig og god måte. Dessverre ble jeg aldri helt engasjert mens jeg leste denne. Jeg klarte ikke helt å knytte meg til karakterene og jeg følte at historien manglet litt. Det jeg likte godt var måten hun beskrev angst på; hvor irrasjonelt det er, men også hvor virkelig det føles når du har det. Jeg tror dette kan være en viktig bok for de som har angst eller de som kjenner noen med angst. Jeg tror i alle fall at jeg lærte mye, selv om jeg kanskje ikke ble helt engasjert i selve handlingen.

«Det var ingen som sa til meg, da jeg vokste opp, at det å være voksen kom til å føles slik. At alt vi venta på bare var mer av det samme, i en litt større kropp. At man følte seg så alene og så redd, men at det ikke lenger handla om monstre under senga eller i mørket, at det kunne handle om noe så lite, og allikevel så stort, som livet.»

Reklamer

3 tanker om “3 bøker jeg har lest i det siste”

  1. For en fin samling bøker! (En fin samling av samlinger?) Tror disse kan passe meg. Vil at leseåret 2017 skal være lystbetont, og ikke handle om bøker jeg føler jeg «bør» lese (type klassikere / andre kjente verk). Men det krever at jeg gjør litt research først!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s