boksnakk, leseutfordring 2017

A Brief History of Seven Killings

p1130762

«The sun is jumping ship and evening’s coming. But this country needs a good disco.»

Den første boka jeg har valgt lest som en del av leseutfordringen er A Brief History of Seven Killings av Marlon James. Denne krysser jeg av som «en bok med tall i tittelen».

Historien, eller historiene, begynner på Jamaica i 1976 da sju bevæpnede menn stormer huset Bob Marley bor i. De skyter mot alt som rører seg, men utrolig nok overlever sangeren angrepet. Mennene som sto bak blir aldri tatt.

Videre i romanen følger vi en rekke ulike karakterer som alle på en eller annen måte er tilknyttet angrepet på Bob Marley. Vi møter lederen i Copenhagen City og gjengmedlemmene hans. Vi møteren lederen av The Eight Lanes. Vi møter en død politiker, sjefen for CIA-kontoret på Jamaica, en journalist fra Rolling Stones, Doctor Love, en narkobaron, diverse informanter, elskere, koner og barn, og en kvinne som ufrivillig blandes inn i det hele.

«I want to say sorry, I’m too busy thinking about how women in 1976 either get herself fucked or fucked over by a man but instead I say,
– Excuse me?»

A Brief History of Seven Killings er en utfordrende roman å lese. Hver karakter har sitt eget språk og sin egen måte å tenke på. Forfatteren bruker dialekter, sosial bakgrunn og tempo som virkemidler for å virkelig gi karakterene sine individuelle særtrekk. Det er for all del imponerende, men jeg må innrømme at det kan være slitsomt å lese. Flere ganger måtte jeg rett og slett stoppe opp og lese ting mange ganger for å forstå ordentlig, og da hjelper det ikke så veldig at flere av kapitlene er ren tekst uten noen form for tegnsetting. Men på tross av at det er vanskelig å lese, fungerer det godt. Det er spesielt imponerende hvordan forfatteren klarer å skrive så konsekvent og gjennomført og hvordan han gjennom språket får frem at karakterene forandrer og utvikler seg. Han får karakterene til å oppleves som levende og som leser føler jeg meg direkte til stede i det som skjer.

«In the ghetto there is no such thing as peace. There is only this fact. Your power to kill me can only be stop by my power to kill you.»

Handlingen i romanen foregår midt i en turbulent og ustabil tid både på Jamaica og i resten av verden. Kapitalisme, sosialisme og kommunisme står i en tilsynelatende evig kamp mot hverandre og dette påvirker alle karakterenes liv. I tillegg handler det om seksualitet, klasseforskjeller, tilhørighet, avhengighet og kultur. Romanen er i stor grad preget av brutalitet og flere scener i boka er så intense at man blir sittende med økende puls. På et tidspunkt våkner blant annet journalisten Alex Pierce av at det sitter en fremmed mann på senga hans. Tankerekkene og hendelsene som følger i minuttene etter at han våkner gikk så inn på meg at jeg hadde mareritt om det natta etter. Så hvis man ikke liker å lese om vold, trusler og drap, er kanskje dette en bok man burde styre unna.

«A cancer is a rebellion, a cell gone rogue against the body with turncoats turning the other way and seducing parts of you to do the same. I will divide your parts and conquer. I will shut down your limbs one by one, and spill poison in your bones because look, there is nothing in me but blackness.»

Marlon James er en smart forfatter. Det er veldig tydelig at han har gjort god research og vet hva og hvem han skriver om. Jeg vil si at A Brief History of Seven Killings er en bok det er veldig verdt å få med seg.

Vurdering: ★★★★☆


leseutfordring-1

Andre som er med på leseutfordringen (Skrik ut hvis jeg har glemt noen eller du ønsker å være med!):

Ida • Victoria • KarolineCamillaAstrid ThereseBarbroTheaValona • Dag

Reklamer

5 tanker om “A Brief History of Seven Killings”

  1. Dette hørtes ut som en virkelig utfordrende og vel gjennomført roman, men jeg må si at det å få mareritt av en scene i ei bok skremmer meg litt. Har romanen vært nominert til Man Booker tro? Tittelen virker så veldig kjent, selv om jeg ikke har lest den selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s