boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

Ungdomsskulen av Heidi Furre | 162 s. | ★★★☆☆
29813127Faren til Maja har forsvunnet på sjøen og ingen vet om han er levende eller død, men mest sannsynlig er han død. Det er sommerferie og Maja er alene, men så tar (heldigvis?) sommeren slutt og skolen begynner igjen. Ungdomsskolen denne gangen, ikke barneskolen. Maja drømmer om å være en av de som blir invitert på fest, som har drukket seg full og kyssa og hatt sex. Samtidig har hun et sterkt behov for å være det barnet hun enda er. Ungdomsskulen er en roman om noen av de aller mest sårbare årene i livet. Den handler om ønsket om å passe inn og hvordan det føles å ikke gjøre det. Den handler om grensesprengning og utprøving. Den forsøker å gripe tak i en tid som er veldig kaotisk for de fleste. Personlig kjente jeg meg veldig godt igjen i mye helt i begynnelsen av romanen, men videre utover falt jeg mer og mer av. Det handler nok litt om at min opplevelse av ungdomsskolen var ganske annerledes fra Majas opplevelse, men det handlet også om at jeg begynte å kjede meg. Historien engasjerte meg rett og slett ikke og jeg klarte ikke å knytte meg til noen av karakterene. Romanen er for all del velskrevet og fin, men når jeg ikke sitter igjen med noe etter endt lesning, kan jeg heller ikke skryte den opp i skyene. Den mangler å være noe mer enn bare ok lesning.

«Det einaste som er feil, er at eg er fjorten, at eg må komme hit kvar einaste dag og vere i same rom som folk eg ikkje har noko til felles med, og at eg er ukyssa halvvegs inn i ungdomsskulen.»

I Love Dick av Chris Kraus | 260 s. | ★★★★☆
30229500Chris Kraus har en feilende karriere og befinner seg i et feilende ekteskap da hun for første gang møter Dick. Dick er en velkjent kunst- og kulturteoretiker og Chris blir raskt forelsket i ham. Sammen med ektemannen begynner hun å skrive brev adressert til Dick i et forsøk på å forføre ham. Selv om teoretikeren nekter å svare på brevene deres, fortsetter de å skrive og resultatet er det som senere skal bli kultromanen I Love Dick. Boka har brevromanformat og er skrevet i et slags mellomstadie mellom fakta og fiksjon. Jeg brukte lang tid på å lese den og selv om jeg leste den litt i rykk og napp hadde jeg hele tiden Chris og stemmen hennes i bakhodet. Chris er en smart skribent, men hun er også ærlig. Det får teksten til å virke veldig rå og usensurert, man får inntrykk av at hun ikke holder noe tilbake. Teksten er akkurat det den utgir seg for å være; en kjærlighetserklæring til Dick, men også en tekst om å være kvinne og om å oppdage seg selv. Det er en sterk feministisk tekst som tar opp mange viktige tanker fra andre vinkler enn det man kanskje er vant til. Personlig syntes jeg til tider at det var i overkant mange referanser til ting jeg ikke hadde noe forhold til, og det var nok mye av det som gikk rett over hodet på meg, men det gjorde meg ikke så mye. I Love Dick er uansett en viktig bok som jeg er glad for at har fått mer oppmerksomhet nå det siste året.

«I think the sheer fact of women talking, being, paradoxical, inexplicable, flip, self-destructive but above all else public is the most revolutionary thing in the world.»

Alt som ikke har blitt tjoret fast av Eirin Gundersen | 80 s. | ★★★★★
33783652
En kvinne kommer reisende til en fraflyttet øy nord i landet. I dette landskapet bringes sagn og myter sammen med avdøde slektningers fortellinger om stormer, ulykker og forlis. Kjærlighetsforholdet som tar plass i boken, kretser rundt opplevelsen av å bli kastet ut i verden, brått – alene, eller sammen med en annen. De døde gis et poetisk og spøkelsesaktig liv, som i et slags minnealbum, mens kystlandskapets omskiftelighet vitner om at ingenting virkelig står stille. Alt som ikke har blitt tjoret fast er Eirin Gundersens andre diktsamling. Jeg var veldig begeistret for debuten hennes og bok nummer to lever absolutt opp til forventningene. Diktene er tette og gode og skaper tydelige bilder samtidig som de vekker sterke følelser. Det er noe veldig rørende med måten Gundersen skriver på. Selv i de helt enkle setningene ligger det en tyngde som jeg ikke klarer å helt sette ord på. Jeg vil bare forsvinne inn i de korte tekstene og bli der lenge.

«Hvalenes sang gir gjenklang i dypet. De snakker, men ikke til oss. Fra år til år endrer sangen seg ørlite grann, i en frekvens mennesker ikke kan høre. Overalt finnes det lyder vi ikke registrerer, arter som ikke er oppdaget. Fra det mørkeste dypet reiser ribbemanetene seg mot lyset, de flykter mot tareskogene, kråkebollene, planktonet, før de får et glimt av sola og velger å snu.»

Reklamer

2 tanker om “3 bøker jeg har lest i det siste”

  1. Jeg har begynt på I love Dick, jeg liker den så langt. De fleste som har lest den (bloggere hehe) skriver at de har brukt litt lang tid på den, jeg er spent på hvordan det blir for meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s