hverdag

Q&A – svar på spørsmålsrunde, del II

p1100278

Hvilke utfordringer møter du som introvert?
Jeg opplever å bli veldig sliten av sosiale situasjoner og pleier ofte å «sone ut» hvis jeg er rundt mange mennesker for lenge. Jeg har også ofte problemer med at jeg ikke føler at jeg er helt til stede hvis jeg har mange mennesker rundt meg samtidig, men jeg vet ikke om det nødvendigvis har noe med at jeg er introvert å gjøre.

Hva er din sterkeste og din svakeste side?
Min sterkeste side er nok evnen til å ikke gi opp; det at jeg fortsetter å skrive selv om jeg aldri helt føler at jeg skriver bra nok, det at jeg klarer å stole på nye mennesker selv om jeg har blitt såret før. Det at jeg har en sterk vilje kanskje. Min svakeste side er usikkerheten min. Jeg klarer nesten aldri å helt ha tro på meg selv og at det jeg sier eller gjør er riktig eller viktig.

Hva slags typer mennesker finner du interessante?
Jeg synes de fleste mennesker er interessante egentlig. Jeg liker mennesker som ikke følger mengden og som gjør som de selv vil, men jeg liker også de som velger å gjøre det som forventes og det som er litt «standard». Det mest interessante er vel egentlig hvorfor vi velger som vi gjør, ikke hva vi velger. De menneskene som fremstår som verdens kjedeligste, kan jo ofte være de mest interessante.

Hvilke blogger leser du fast?
I tillegg til de jeg nevnte i forrige svar-innlegg, leser jeg bloggene til Caroline, Carina, Luisa, Milla, Stine, Ida, LisaMaja og Ine ganske fast.

Om du ville anbefalt med EN bok – hvilken ville det vært?
Ambulanse av Johan Harstad. Den inneholder mange av de samme tankene som Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? samtidig som man slipper å lese 5-600 sider hvis man ikke liker tematikken så godt. Det er en novellesamling og alle novellene knyttes sammen av en bestemt ting: nemlig ambulansen. Den er både vond og fin og jeg klarer ikke å slutte å tenke på eller anbefale den. Men hvis jeg skulle anbefalt noe HELT annet enn en av bøkene til favorittforfatteren min, anbefaler jeg The Song of Achilles av Madeline Miller. Den er velskrevet og bra og veldig annerledes fra det meste andre jeg har lest.

Hva er dine beste skrivetips?
Jeg har faktisk jobbet med et innlegg om dette, men det blir nok ikke ferdig på en stund enda. Så her har du noen raske og konkrete tips: 1) Bruk friskrift aktivt. Altså: sett deg ned med et tomt dokument og bare skriv alt som faller deg inn innenfor et visst tidsrom. Du kan for eksempel skrive uten stopp og uten å tenke i fem minutter. Det meste av det du har skrevet i løpet av den korte tiden, kommer til å være dårlig, men ofte har du en setning eller to som er gode nok til å jobbe videre med. Dette er en veldig god øvelse for å bare komme i gang. 2) Vær konsekvent i språkbruken din. Det er helt innafor å bryte med grammatikk og tegnsetting hvis du har en grunn til å gjøre det og hvis du gjør det konsekvent. Pass på at du følger de samme reglene gjennom hele teksten – varierer du blir det veldig fort rotete. 3) Bli kjent med både stedet/rommet og karakterene. I et førsteutkast lønner det seg ofte å skrive mer enn du egentlig trenger. Utforsk rommene karakterene befinner seg i ordentlig slik at man virkelig får en romfølelse. La karakterene dine oppleve alt det de trenger for at du skal bli kjent med dem. Senere kan du gå tilbake og stryke eller skrive om det som ikke passer inn eller som ikke tilfører noe til teksten din. Et godt tips for å skrive frem et rom er å fokusere på 3 karakteristiske holdepunkter. Hvis du skal beskrive en stue, beskriv tre ting som gjør akkurat denne stua unik (for eksempel den gule sofaen, skittentøyet på gulvet og tven med riper i skjermen), resten av rommet kan leseren selv tenke frem. 4) Skriv til noen. Hvis du har en modelleser i tankene er det lettere å holde stilen og språket konsekvent. Du skriver forskjellig avhengig av om du skriver til moren din, til en kompis eller til kongen av Danmark. Bestem deg for hvem du skriver til, så er det lettere å holde på den samme tonen. 5) Les les les og les litt til. Å lese er en stor del av det å skrive. Det er nesten umulig å bli god til å skrive hvis du ikke er god til å lese.

p1120576

Har du noen rutiner på når du skal sette av tid til å skrive?
Nei, jeg er dessverre veldig dårlig på skriverutiner. Jeg har som mål å få skrevet litt hver dag, men det går ofte flere dager uten at jeg skriver noe særlig. De neste månedene håper jeg på å komme litt inn i hverdagsrutiner igjen (ja, jeg vet at det er lenge siden juleferie nå og at det er på tide!) og dermed sette av ordentlig tid til å skrive. Men et tips: pass på å både sette av tid til å skrive OG skrive når du bare plutselig føler for det. Skriving kan ikke bare være rutine og tvang, synes jeg.

Hva tenker du om at noen forlag spør bloggere, kjendiser, etc., om å skrive bøker? Jeg klarer ikke å bestemme meg for hva jeg tenker om dette, for på den ene siden synes jeg det er utrolig synd at bøker av dårlig litterær kvalitet skal gis ut, mens på en annen side så bidrar det jo til at mange som ellers ikke leser noe særlig begynner å lese bøker.
Jeg har veldig blandede følelser knyttet til akkurat det. Jeg synes, som deg, at det er veldig synd at bøker som mangler litterær kvalitet og innhold blir gitt ut og får mye oppmerksomhet, men jeg velger å se positivt på det. Forlagene tjener enormt mye penger på å gi ut bøker skrevet av kjente personer. Pengene de tjener på det bidrar til at de kan gi ut flere bøker skrevet av ukjente og smalere forfattere. Hadde ikke forlagene fått overskudd fra disse kjendisbøkene, ville nok enda færre andre bøker blitt gitt ut. I tillegg er det jo som du nevner flott at flere kanskje velger å lese bøker.

Hender det at du drikker/spiser mens du leser? I så fall, hva?
Det går for det meste i pepsi max og sjokolade, hvis noe. Jeg er ikke så glad i varm drikke, så jeg styrer unna den klassiske te- eller kaffekoppen som lesetilbehør.

Hvor liker du best å lese?
Jeg liker best å lese på steder der jeg har ro i kroppen, så helst hjemme – under dyna, men jeg er også veldig glad i å ligge ute i gresset og lese om sommeren.

Har du på musikk mens du skriver (noen eksempler på sanger)?
Det kommer litt an på humøret og hva jeg jobber med, men som regel er jeg avhengig av å ha det stille rundt meg. Jeg foretrekker bakgrunnsstøyen på et bibliotek eller en kafé fremfor musikk. Hvis jeg hører på musikk må det være instrumentell musikk, gjerne noe klassisk. Men aller helst må det være stille eller rolig bakgrunnsstøy. Jeg bruker bakgrunnsstøygeneratorer en del, for eksempel disse.

Hvis du skulle laget en coffeetable-bok, hva skulle den hatt bilder av?
Det er et veldig godt spørsmål! Jeg tror kanskje jeg ville laget en bok med bilder fra forskjellige bokhandlere rundt i verden eller kanskje bilder av folk som holder opp favorittboka si. Den ville nok i alle fall være relatert til litteratur og lesning.

Har du en livrett? Isåfall – hva?
Taco! Alltid taco.

p1090245

Har du noen gode boktips for folk som ikke leser så mye, som gjerne vil begynne?
Jeg ville kanskje begynt med noe som både er enkelt og bra, som for eksempel bøkene til Erlend Loe. De er både velskrevne og morsomme. Begynn med Naiv. Super. eller Doppler. Jeg anbefaler også bøkene til Hilde Hagerup (spesielt Høyest elsket), Bli hvis du kan. Reis hvis du må-trilogien til Helga Flatland og novellesamlingene til Ingvild H. Rishøi (spesielt Historien om Fru Berg). Hvis du tror du er mer interessert i fantasy-sjangeren enn de mer realistiske romanene anbefaler jeg bøkene til Neil Gaiman (Neverwhere liker jeg godt!) og Matt Haig (The Humans er min favoritt av ham!).

Sjokolade eller jordbær?
Jeg er veldig glad i begge deler, men hvis jeg måtte velge hadde jeg nok valgt sjokolade.

Te eller kakao?
Jeg er ikke spesielt glad i varm drikke, så jeg drikker verken kaffe eller te, men en kopp kakao drikker jeg gjerne når jeg har lyst på det.

Hva er typisk deg?
Å ligge våken hele natta og tenke på og stresse med ting som egentlig ikke betyr noe.
Å tenke at det verste kommer til å skje.
Å kjøpe flere bøker enn jeg klarer å få lest.

Hva liker du best ved deg selv?
At jeg fortsatt klarer å tro på at de fleste mennesker er grunnleggende gode (på tross av alt det vonde som skjer rundt i verden for tiden).

Hender det du ikke får sove på grunn av grubling?
Det hender ikke bare av og til, men omtrent hver natt. Jeg bruker som regel 1-3 timer på å sovne nettopp fordi jeg tenker for mye og ikke klarer å «skru det av».

Bekymrer du deg for ting som uansett er utenfor din kontroll?
All day – every day! Jeg er konstant bekymra for ett eller annet, og som regel er det ting jeg absolutt ikke kan styre.

Hva ønsker du å oppnå i livet – karrieremessig og ellers i livet?
Jeg vil ha gode mennesker rundt meg som vil meg godt og som utfordrer meg når det trengs. Jeg håper på å få meg en jobb som gir meg noe i stedet for å bare suge ut tid og energi. (Jeg blir nok aldri et karrieremenneske, jeg er ikke opptatt av å tjene mye penger eller få mye suksess, jeg vil bare ha en jobb jeg trives i.) Jeg vil reise mye og oppleve nye steder og kulturer. Jeg vil skrive bøker og få dem utgitt (minst én!). Jeg vil le mer enn jeg gråter.

Hvis du kunne valgt ett tabu du kunne sprengt ved å skrive om det, eller vært en positiv stemme i debatten – hva ville det vært?
Tabuer knyttet til psykisk helse. Jeg synes det er usannsynlig trist at vi fortsatt har folk som mener ting som dette og at så mange ikke klarer å forstå at psykisk helse er like viktig som fysisk helse. Vi trenger mye mer åpenhet og forståelse knyttet til psykisk sykdom.

Stemmer du ved valg, og hvordan avgjør du hvem du skal stemme på?
Ja, jeg har stemt ved hvert valg siden jeg fikk stemmerett. Jeg stemmer på det partiet jeg er mest enig med og som fokuserer på de sakene jeg mener er viktigst (først og fremst miljø/klima og likestilling/feminisme, konkret akkurat nå er det miljø og dyrevern som opptar meg mest). For meg er SV det partiet som best representerer meg og mine tanker.

img_8609
Nærkontakt med «vill» ulv i Langedrag Naturpark i fjor sommer. Disse ulvene har aldri blitt direkte behandlet av mennesker, men er vant til at mennesker kommer inn på området deres. I løpet av den korte tiden i ulvegården lærte jeg utrolig mye og jeg står 100% fast på at ulven hører hjemme i norsk natur og at ingen har rett til å drepe dem. (apropos politikk)

Håper dere fikk svar på dere lurte på 🙂

Reklamer

12 tanker om “Q&A – svar på spørsmålsrunde, del II”

  1. Eg har aldri møtt deg, likavel så føle eg at eg kjenne deg. Så morro. Og vet du? Me tenke ganske likt 😉

    P.S. Tusen takk for at du nevnte meg da, det gjorde meg veldig glad.

    // Åh, takk Julie ❤

  2. Alltid gøy å lære litt mer om personen bak bloggen 🙂
    Jeg ser at vi har litt tilfelles også. Jeg er selv introvert, liker å skrive, elsker kakao, elsker ulv og venter på at tacoen skal bli klar i skrivende stund! 😀 God helg til deg!

  3. Vilken häftig upplevelse med vargarna (ulv)! Jag försöker själv bryta tabut med psykisk ohälsa genom att skriva om min egen, tänker att det förhoppningsvis hjälper nån för vi behöver verkligen få bort alla onödiga fördomar som hindrar folk från att söka hjälp när de behöver det. 🙂

  4. Dette likte jeg å lese, det er så interessant å lese svarene til andre. Og herlighet så innmari glad jeg ble da jeg så at SV er partiet som står hjertet ditt nærmest, hehe ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s