boksnakk

Bange anelser av Jon Smog

p1130812

Jeg fikk denne boka tilsendt gratis i bytte mot en omtale.

For noen uker siden fikk jeg en mail med spørsmål om jeg hadde lyst til å lese «noe litt rart fra et mikroforlag». Mer spesifikt var det snakk om en bok med tittelen Bange anelser skrevet av Jon Smog og utgitt av hans eget forlag Krevolt. Fordi jeg generelt er nysgjerrig på all slags samtidslitteratur, takket jeg ja til å lese.

Bange anelser er en fabel om konsulenten Tordivel Grimm som bor i byen Gesamtsumeria i Grenselandet på planeten Tallus. Som lesere møter vi ham for første gang på hans siste dag på kontoret før han hengir seg til de bange anelser og legger ut på en reise mot det ukjente. Videre i boka møter vi en rekke andre skikkelser som alle knyttes opp mot Grimm og hans opplevelse, blant annet Tuule Rur som bor i skogen, spekulanten Vonkelsnitz og radioamatøren Weyer Malt.

«Firehundreogsyttiåtte, mumler Tordivel for seg selv på vei ut dørene. Tallet han enda ikke har skjønt betydningen av prenter seg inn i skosålene på fortauet utenfor. Ved hjelp av den gyngende brostenen passerer han enkelt fire og syv, men snurrer i motstrøm i åtte selv om han padler med full kraft. For et øyeblikk blir han bevisst de sproglige snodigheter som synes å ha fanget ham i et nett av finurligheter og lengter tilbake til lettfattelighet og klartekst, inntil han aksepterer nødvendigheten av en viss lingvistisk tvetydighet når man padler gatelangs.»

Både gjennom informasjonen jeg fikk på forhånd og gjennom bokas tilhørende «reiseguide» var jeg forberedt på at dette var en ganske så annerledes bok. Likevel opplevde jeg å bli litt satt ut da jeg begynte å lese. Språket preges kanskje først og fremst av at handlingen foregår i en annen verden enn vår egen. Steder, uttrykk, måten å snakke, måten å tenke på, måten å handle på er annerledes på denne planeten enn på vår. Til tider fungerte dette grepet godt, men jeg opplevde også tidvis at det først og fremst var forvirrende. Det skjedde flere ganger at jeg ble sittende og tenke: Hva skjedde egentlig nå? Hva betyr dette? Er det meningen at jeg skal forstå hva som skjer?

Bange anelser er skrevet med et sterkt engasjement. Det er tydelig at forfatteren har en enorm trang til å fortelle. Personlig opplever jeg dessverre at dette til tider gjør at historien sporer litt av. Det er som om det går litt i glemmeboka at leseren må kunne klare å henge med for at leseropplevelsen skal være god. Faktisk opplevde jeg at noen deler var litt for rare mens andre deler ikke var rare nok, som om det noen ganger dras for langt ut og andre ganger holdes tilbake. Jeg tror det jeg savner er en tydeligere ramme, et tydeligere utgangspunkt, noe jeg kan feste meg ved. Det er helt greit at det er rart, og det skal være rart, men det må likevel være noe som gjør det mulig for meg å henge med.

«Tordivel ønsker seg en drømmeopptaker. Det å ikke huske drømmene er å gå glipp av den halvdel av den tosommelige tilværelse hvor de virkelig spennende saker foregår.»

Noe som slo meg da jeg nærmet meg slutten, er at boka i sin helhet føles som å lese en drøm. Fortellerstilen er såpass flytende og skiftende at det oppleves som drømmeaktig. Akkurat det mener jeg er en av Bange anelsers absolutte styrker. Denne evnen til å gjøre konkrete ting abstrakte og flytende er spennende. Det er gøy med tekster som er annerledes. Det er gøy med skribenter som tør å gå i helt nye retninger. Jeg tror det ligger mye i Jon Smogs evne til å fortelle og selv om jeg kanskje ikke forsto alt i Bange anelser, tror jeg det ligger en historie verdt å få med seg der. Hvis dere vil vite mer om boka, finner dere informasjon her.

Reklamer

2 tanker om “Bange anelser av Jon Smog”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s