boksnakk

Mammutsalg 2017 – noen tips

p1130836

Hvert år går Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen sammen for å lage et kjempesalg felles for hele landet. Mammutsalg! Dette er supert for de av oss som gjerne vil eie bøker, men ikke har et kjempebudsjett eller som liker å spare litt penger. Dessverre blir jeg hvert år litt skuffet over salget. Flere av bøkene gjentas flere år på rad og enkelte bøker selges for mer enn det de har kostet på andre typer salg. Personlig bruker jeg dessuten sjelden mer enn to hundre kroner på en bok, så for meg er de fleste prisene heller ikke spesielt lave. Dessuten er loppemarkedsesongen like rundt hjørnet, og tro meg – det er penger å spare på å droppe noen av mammutbøkene og heller ta seg en tur til et lokalt loppemarked.

Jeg har sett gjennom årets lister, spesielt listen over romaner, og forsøkt å sette opp noen lister over hvilke bøker som er verdt å få med seg og hvilke man kanskje kan styre unna.

Bøkene jeg ville valgt å unngå å kjøpe på Mammutsalg:

mammut

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr (179,-): Senest i høst ble denne boka solgt for 149 kroner i de aller fleste bokhandlerne i landet. På mammutsalget skal de ha 179,- for den. Jeg kan nesten garantere at du kan finne denne på et hvilket som helst loppemarked* denne våren. Dette er en veldig god bok (og jeg anbefaler den virkelig!), men den er allerede solgt i så mange eksemplarer at den er kjempelett å få tak i for en veldig billig penge.

De urolige av Linn Ullmann (149,-): Linn Ullmann er en sånn forfatter som selger veldig mange bøker. De urolige var en bestselger da den ble gitt ut i 2015 og finnes i veldig mange hjem rundt om i Norge. Selv fant jeg denne på et loppemarked bare noen måneder etter utgivelsen, den er garantert å finne nå i år også – både innbundet og i pocket.

En sjøens helt av Jon Michelet (129-179,-): I løpet av det halve året jeg har jobbet i bokhandel, tror jeg at det er bøkene til Jon Michelet jeg har solgt flest av. Serien En sjøens helt har solgt enormt godt og jeg kan ikke se for meg noe annet enn at det er fullt mulig å skaffe seg hele serien for under en hundrelapp på et hvilket som helst loppemarked (begynner dere å ane et mønster her, eller? Jeg er kanskje over gjennomsnittlig opptatt av loppemarkeder).

Mi briljante venninne av Elena Ferrante (129,-): Finnes det noen som fortsatt ikke eier et eksemplar av denne boka? Finnes det noen som har betalt mer enn 149 kroner for den? De første bøkene i Napoli-kvartetten har ikke blitt solgt til full pris på en evighet. På mammutsalget selges den riktignok for 129,-, men nok en gang – denne boka kommer du til å kunne få tak i på et hvilket som helst loppemarked nå i vår (eller lån den av en venn hvis du ikke er opptatt av å eie, jeg kan garantere at du kjenner noen som har den). Sannsynligvis vil du kunne finne oppfølgerne også.

Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem (129,-): Edvard Hoem er litt i samme båt som Jon Michelet. Bøkene hans selger veldig godt. Og bøker som selger godt i bokhandel, er det alltid mulig å finne på loppemarked. Kanskje kan man kjøpe første boka i serien på mammutsalg og heller lete etter resten av serien andre steder hvis man liker den.

Hvitt hav av Roy Jacobsen (99,-): Hvis det er en forfatter du helt garantert finner bøker av på et loppemarked, så er det Roy Jacobsen. Jeg har kjøpt så å si alle bøkene hans for 20 kroner per bok, og jeg blir absolutt ikke overrasket hvis du finner hans nyeste roman til salgs i en eller annen gymsal nå i vår. Roy Jacobsen er, synes jeg, en av Norges aller beste forfattere, så denne ville jeg absolutt forsøkt å få tak i (jeg har riktignok ikke lest denne enda, men den står i hylla mi og venter på meg). Kanskje er den også verdt de 99 kronene den selges for på Mammut.

Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty (149,-): Dette er sånn bok som typisk leses én gang og så gis bort. Jeg tror denne var en del av mammutsalget i fjor også? I alle fall vil jeg anta at den er lett å få tak i til en enda bedre pris. En stor fordel er at boka har en nesten lysende innbinding, så den vil nok være lett å finne frem til i de endeløse haugene på loppemarkedene.

Bøkene jeg selv vurderer å kjøpe på Mammutsalg:

mammut2

Alice A4 av Inger Bråtveit (149,-): En slags nytolkning av Lewis Carrolls barnebok Alice i eventyrland. Denne har fått litt blandede kritikker, men selv synes jeg nytolkninger og nye perspektiver på gamle verker er spennende.

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro (99,-): Dette er en debutbok som har fått enormt mye oppmerksomhet, mye på grunn av måten den er skrevet på. Personlig er jeg litt skeptisk til bøker skrevet på dialekt eller direkte talemål, men jeg er likevel litt nysgjerrig på denne.

Det usynlige biblioteket av Thorvald Steen (149,-): En historisk roman om Aleksander den store som jeg har hatt lyst til å lese helt siden den kom ut. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har stått og kikket på denne i bokhandelen uten å kjøpe den, så nå som den endelig er på tilbud, har jeg allerede forhåndsbestilt den.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez (99,-): En roman om to mennesker som gifter seg, får barn og så mister barna brått. Denne boka har jeg hørt enormt mye positivt om og det er vel den eneste boka på årets mammutsalg som jeg med en gang visste at jeg kom til å kjøpe. (Ja, jeg har allerede forhåndsbestilt den.)

Øksa og ishavet av Gaute Heivoll (149,-): Dette er en novellesamling skrevet av en forfatter som har gått på forfatterstudiet i Bø. Akkurat det er jo nok til at jeg blir nysgjerrig. Noveller og forfatterstudent, I’m in! Jeg har hørt litt varierte meninger om denne samlingen, men jeg har absolutt lyst til å lese den selv.

Fra vinterarkivene av Merethe Lindstrøm (149,-): Jeg har tidligere kun lest Merethe Lindstrøm i novelleform og likt det godt, så jeg er veldig spent på hvordan hun gjør seg i et større format.

Bøkene fra Mammutsalget som jeg vil anbefale:

mammut3

Innsirkling 3 av Carl Frode Tiller (129,-): Ok, helt ærlig, jeg har ikke lest denne, MEN jeg har lest de to første bøkene i trilogien og de er enormt gode. De handler om David, som har mistet hukommelsen, og om hvordan han ved hjelp av venner og bekjente skal finne seg selv igjen. Carl Frode Tiller skriver med en sikkerhet og inderlighet som jeg misunner. Han skaper unike og levende karakterer som på ingen måte er perfekte, men som prøver og feiler og fortsetter på tross av alt. Jeg har som sagt ikke lest avslutningen enda, men jeg har hørt rykter om at den er god.

Marsboeren av Andy Weir (129,-): En mann strander på Mars. Han har forsyninger for 11 måneder og ingen kan komme og hjelpe ham før om 4 år. Dette er en sånn bok som gjør at du sitter med hjertet i halsen. Det er en veldig filmatisk bok (selv om filmatiseringen ikke akkurat levde opp til boka), jeg opplevde i alle fall boka som veldig visuell. Den fortelles dessuten med en veldig tydelig stemme og tilstedeværelse. Jeg tror alle som liker spenning og verdensrommet og masse sarkasme, vil like denne. (Jeg kan dessverre ikke stå inne for oversettelsen siden jeg leste den på engelsk.)

En dag av David Nicholls (99,-): De som likte Et helt halvt år, vil sannsynligvis også like denne. Jeg synes denne er bedre, rett og slett fordi jeg liker Nicholls’ skrivestil og karakterer bedre. Romanen følger to mennesker gjennom et helt liv, med innblikk i en bestemt dag hvert år. Det er riktignok mange år siden jeg leste denne, men jeg husker den fortsatt godt, så det er definitivt en roman som fester seg.

Om vinteren av Karl Ove Knausgård (149,-): Det er ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i Knausgård. Han skriver godt og forteller godt. Bøkene i kvartetten om årstidene har jeg så langt bare lest én av, kanskje først og fremst fordi jeg synes de er for dyre, men 149 kroner er de absolutt verdt. Jeg anbefaler denne hvis du liker litt essayistiske tankestrømmer.

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi (129,-): Rishøi er en av Norges aller sterkeste novelleskribenter akkurat nå. Hun skriver noveller som rører veldig ved noe menneskelig jeg tror alle kan kjenne seg igjen i og få noe ut av. Bøkene hennes er lettleste og fortleste, men kan plukkes opp igjen eller gis videre til en venn når man er ferdig.

Vi var løgnere av e. lockhart (99,-): Dette er en av mine favoritter i sjangeren ungdomsbok/young adult. Det er en drømmende bok om en jente som tilbringer sommerene sine på familiens øy. Noe har skjedd, noe er annerledes enn det har vært før, men vi får ikke vite hva det er før helt mot slutten og da faller plutselig mye på plass. Den er skrevet med et poetisk språk og gir deg et glimt av sommer. Kjøp den og spar den til en sommerdag på en strand eller en gressplen!

Grunner til å leve videre av Matt Haig (99,-): Matt Haig er en av mine absolutt favorittforfattere. Han er ikke bare en god skribent, men også et veldig bra menneske. Han skriver om temaer som rører mange. Denne boka er en slags selvhjelpsbok eller en slags selvoppdagelsesbok. Den beskriver depresjon fra det dypeste mørket og forsøker å gripe fatt i lyset. Jeg plukker den ofte opp når jeg har en dårlig dag og kommer nok alltid til å ha den stående i en bokhylle, lett tilgjengelig.

Solospill av Alice Oseman (79,-): Alice Oseman var bare 17 år da hun ga ut denne boka. Det er både imponerende og irriterende – tenk å kunne skrive såpass godt før man er ordentlig «voksen»! Den handler om Tori som er lei av det meste og helst bare vil sove og blogge, helt til ting begynner å skje og hun ikke kan isolere seg lenger. Bra for ungdom/unge voksne, fin for voksne. Dette er absolutt en forfatter det er verdt å få med seg.

Håper alle får et flott Mammutsalg! Salget er 6-18. mars, men det er allerede mulig å forhåndsbestille. Husk at det lønner seg å kjøpe bøker i bokhandel hvis man vil at bokhandlene skal bestå. Alt av informasjon om salget finner du her. (Jeg er forresten ikke sponset eller noe.)

*Når jeg skriver loppemarked mener jeg også andre steder hvor du får kjøpt brukte bøker, f.eks. på Fretex.

Reklamer

5 tanker om “Mammutsalg 2017 – noen tips”

  1. Enig med deg i det meste her, bortsett fra kanskje elena ferrante. De bøkene har vi solgt på tilbud til 149kr ja, men pocket versjonen koster 169. Så for de som ikke allerede har den og ikke vil kjøpe brukt, så er prisen ganske så god 🙂

    Men man skal passe seg for mye lureri på mammut også, som alle andre salg. Selv fant jeg kun en bok å kjøpe i år, så langt i alle fall. Litt skuffende, men men.

  2. Jeg pleier alltid å vente en stund etter salget fordi da kan man ofte finne bøkene enda billigere. Ofte kan man jo finne ukjente bøker på salget til en veldig billig penge. Det er veldig fint for å oppdage ny litteratur.

  3. Eg elske salg. Og takk for at du dele dine valg med oss. Bøker bøker bøker ❤

    // Tusen takk for at du ga meg din erfaring med briller, hehe. Eg får bare power through it og håpa at eg fort blir vane med det 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s