boksnakk, leseutfordring 2017

Havende av Gunstein Bakke

p1130862

Men idet toget tungt og langsomt setter seg i bevegelse igjen, ser hun det så tydelig, at også et landskap er et sted som reiser. Ingen steder er ment å bli værende. Alt vil et annet sted. Alt har et annet sted i seg.

I februar leste jeg bok nummer to i årets leseutfordring. Valget falt på Gunstein Bakkes nyeste roman Havende og krysses av som «en bok som kun har ett ord i tittelen».

I romanen møter vi Julia Pastrana som ble født i Mexico i 1834. De kalte henne «apekvinnen» og hun reiste rundt i verden sammen med ektemannen som om hun var en sirkusattraksjon . I 1860 har de kommet til Moskva. Julia er gravid og tiltrekker seg dermed enda mer oppmerksomhet enn til vanlig. Fødselen nærmer seg raskt. Nesten hundre år senere har en mann bosatt seg på en søppelfylling i Groruddalen. Der finner han en utstoppet kvinnekropp som pleide å være en av attraksjonene på Lunds tivoli. Noen tiår senere skal Julia endelig få reise hjem. Den gravide journalisten Kira reiser til Mexico i forbindelse med overleveringen av levningene.

I hovedsak forsømmer en livet slik livet disponerer en for å gjøre, og sliter tiden ned slik den i sin tur sliter en selv ned, helt til en til slutt ikke får med seg noe av det som skjer – det som ankommer eller passerer – og rett og slett utgår fra hele strømmen. Og at dette koster lidelse, det er det mulig å forstå, at lidelse må til. For at livet skal være noe som helst.

Havende er en svært velskrevet roman – det kan jeg like gjerne få sagt med en gang. Gunstein Bakke er en dreven og smart forfatter. Språket hans har poetiske trekk samtidig som det er direkte. I Havende skriver han noe omstendelig, men det passer romanen. Det gir den en slags ro som passer historien som fortelles. Karakterene beveger seg sakte gjennom et liv og det blir tydeligere gjennom måten romanen er skrevet på. Både språket og romanen fremstår som tenkendeundrende. Det er både imponerende og krevende. Personlig liker jeg bøker som krever litt av leseren, som ikke gir fra seg alt av historie altfor enkelt. Havende er en slik roman. Den både tar og gir. Den er en opplevelse.

Livet er alt som er, også når det er utenfor rekkevidde.

Romanens handling utspiller seg over tre tidsplan. Alle sentrerer seg rundt Julia Pastrana, en kvinne som ble behandlet som noe mellom menneske og dyr, et menneske som ikke helt fikk plass i den verdenen hun ble født inn i. Det er en sår historie. Den rører ved spørsmål om hva det vil si å være menneske, hva er menneskelig, hva skiller menneskene fra dyrene, hva er vi egentlig? I romanen møter vi mennesker som både stiller disse spørsmålene og som lever disse spørsmålene. Det er utenformennesker, mennesker som mangler en bestemt plass, som ikke finner sin plass. Det er tungt og vondt, men likevel fint. De lever et liv de også, selv om de befinner seg utenfor.

For livet kom fra mørket og våkner i mørket.
Og livet brenner der, i det mørket, skrumper og vokser på samme tid, mens en slange av ild freser seg vei mot en innerste sirkel, en siste utpost, det er bare utenfor kroppen man snakker om ild, men hun kjenner den der, i seg.

Gunstein Bakke skriver som om noe virkelig står på spill. Likevel virker det ikke anstrengt. Det virker så enkelt, samtidig som det er vanskelig. Det er en dobbelthet som er vanskelig å få til, men det kan også være vanskelig å lese. Jeg tror ikke Havende nødvendigvis er en roman som passer for alle, men den er absolutt verdt et forsøk.

For ingen er den samme, ikke engang en selv. Ikke i lengden.

Vurdering: ★★★★


leseutfordring-1Andre som er med på leseutfordringen (Skrik ut hvis jeg har glemt noen eller du ønsker å være med!):

Ida • Victoria • KarolineCamillaAstrid ThereseBarbroTheaValona • Dag

Reklamer

2 tanker om “Havende av Gunstein Bakke”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s