boksnakk

Hva er en bok?

P1140122

Jeg elsker bøker. Hadde jeg hatt plass og økonomi til det, ville jeg laget meg et eget bibliotek for lenge siden. Men jeg bor i en liten studenthybel. Jeg har ikke penger. Og jeg kommer sannsynligvis til å måtte flytte flere ganger før jeg bor et sted som er fast nok. Kanskje blir det aldri en realitet. Kanskje må jeg klare meg med én eller to bokhyller, med nøye utvalgte bøker. Det er ikke helt drømmen, selvfølgelig, men kanskje vil det likevel være mer enn nok.

Jeg har alltid vært imot ebøker. Jeg har nektet tvert. Det har vært en prinsippsak. Bøkene mine skal ikke være digitale! Jeg vil ha en fysisk bok i hendene! Jeg vil kunne notere i margen! Jeg vil brette sidene, knekke ryggen, gjøre det synlig at boka er lest! En bok er ikke en bok hvis jeg ikke kan holde i den og bla i den! Jeg nekter å lese bøker som ikke er på papir!!!

Jeg er sta og jeg liker ikke å innrømme at jeg tar feil. Likevel må jeg nå komme med en liten/stor innrømmelse:

Jeg har begynt å lese ebøker.

Ja, jeg skjønner det hvis noen av dere nå blir sjokkerte eller opprørte.

Nei, det er ikke sikkert verden står til påske.

Det begynte med dette: Jeg var så å si blakk, men jeg ville, nei, måtte lese en bok som nettopp hadde kommet ut. Jeg kunne ikke kjøpe den. Jeg hadde lovet meg selv å ikke kjøpe flere bøker den måneden. Kontoen skrek etter en pause. Så jeg prøvde biblioteket. 40 i kø. Ikke en evig kø, men lang nok til at den føltes akkurat litt for lang. Jeg ville jo lese denne boka . Likevel aksepterte jeg skjebnen min og satte meg på venteliste. Så var jeg hjemme hos mamma og pappa en tur, sjekket ut biblioteket der, og gjett hva: boka var ledig! Problemet var bare at formatet var et helt annet enn det jeg var vant til. Det var en ebok. Så jeg gjorde det eneste jeg kunne gjøre: jeg lot som jeg egentlig aldri hadde vært så imot ebøker, lastet ned appen og begynte å lese.

Siden da har jeg lest nesten ti bøker, på mobilen, og det har knapt gått en måned.

Hva er egentlig en bok? Er det permen og arkene mellom permene? Er det ordene, historiene, karakterene? Er det prisen man betaler? Er det opplevelsen man har når man leser? Hva er viktigst? Å ha lest boka eller å eie boka? Hvem hadde trodd at man skulle bli så filosofisk og undrende av å laste ned en biblioteksapp?

Kommer jeg alltid til å foretrekke fysiske bøker? Ja. Det er jeg er ganske sikker på, men jeg skjønner jo nå at jeg ikke trenger å være så bastant. Det er ikke farlig å lese en bok i digitalt format. Jeg svikter verken meg selv eller litteraturen. Faktisk gjør jeg det motsatte. Jeg leser mer. Det viser seg nemlig at terskelen for å åpne appen på mobilen er mye lavere enn terskelen for å fiske opp en bok fra sekken, spesielt hvis jeg bare har tid til å lese i kanskje ti minutter. Det viser seg også at det går mye raskere å lese en bok hvis man leser ti minutter her og ti minutter der. Ulempen er at jeg får fanget langt færre pokémon.

Poenget er at jeg leser. Jeg leser og jeg elsker det. Jeg elsker bøker. Det er det å lese som er viktig, ikke hva slags format jeg leser i. En bok er jo tross alt noe mer enn bare en bok.

Reklamer

17 tanker om “Hva er en bok?”

 1. Jeg hadde den samme opplevelsen da jeg lastet ned EbokBib, men jeg har funnet ut at jeg ikke klarer å lese større bøker (kortromaner, romaner) på den. Det funker greit for dikt og noveller, men jeg synes det blir litt tungt for andre bøker. Det er jo også det som er fint da, at det er noen bøker som passer formatet og andre ikke, for da har jeg alltids en grunn til å bruke begge. Jeg tror på langt nær at papirboka er død, og boka som kunstobjekt har jo en verdi i seg selv, den opplevelsen av designere (Chip Kidd f. eks.) som putter mye av seg selv i å designe boka som et objekt får man ikke av e-bøker, men man får jo med seg historiene, og hva er viktigst? Det svaret er neppe entydig.

  Sammen med kjærlighet til bøker i alle i formater!

  1. For meg er det litt omvendt, jeg leser gjerne romaner på mobilen, men dikt må jeg foreløpig ha på papir. Kanskje det er fordi jeg synes poesi er tyngre å lese enn prosa. Det er sant at noe av boka forsvinner hvis papirboka forsvinner, noen bøker bygger jo på utformingen og ikke bare historien. Jeg tror nok heller ikke at papirboka forsvinner med det første.

 2. Jeg vurdere nesten å prøve selv, men vi får se. Om verden står til påske så kan jeg gjøre et forsøk. Så, vi får se. Hehe 🙂 Takk for at du deler dine refleksjoner, det gjør det mindre skummel.

 3. Jeg synes det er utrolig slitsomt å lese på mobilen, MEN jeg har oppdaget lydbøker. Jeg kan høre på bussen, på jobb, når jeg går, når jeg vasker og lager mat.. Det er fantastisk! Jeg liker spesielt lydbøkene der forfatteren har spilt inn selv. Erlend Loe, utrolig!

  1. Jeg syntes også det var slitsomt i begynnelsen, men nå går det helt fint, mulig det er en tilvenningssak 🙂 Lydbøker derimot klarer jeg ikke. Jeg klarer ikke å holde fokus, begynner bare å tenke på helt andre ting og faller av. Hørte mye på lydbøker som barn, men nå er det helt umulig for meg.

   1. Jeg faller ofte ut selv i lydbøker, men jeg tror jeg er litt selektiv i hva jeg hører på. Om det er en bok jeg lenge har hatt lyst til å lese så hører jeg ikke på lydboken, det blir mer tilfeldig hva jeg lytter til.

 4. EbokBib er jo noe av det beste i hele verden ❤ Haha, men helt seriøst: som student i utlandet er det SÅ BRA for å få med seg all den norske litteraturen man ellers ikke har råd til/tilgang til. Lovpriser den appen hele tiden. Dette var et skikkelig fint skrevet innlegg! Liker godt å lese om litt eksistensielle kriser rundt bøker/e-bøker.

  1. Ja, det er så bra! Bibliotek generelt er jo fantastisk, men å kunne få så mange bøker bare ved å trykke på den på mobilen er jo utrolig praktisk og fint 🙂 Takk! 🙂

 5. Tror ikke jeg vil lese mange e-bøker, men lastet ned én en gang, og det jeg likte best med den var hvordan jeg kunne bruke en enkel søkefunksjon for å finne igjen «øyeblikk» i boka, istedenfor å måtte bla frem og tilbake i flere minutter 🙂 . Og føler ikke det nødvendigvis var en dårligere leseopplevelse enn å sitte med en fysisk bok.

  1. Den funksjonen savner jeg på appen jeg bruker. Ulempen med å bruke biblioteksappen slik jeg gjør er at jeg verken får søkt opp noe eller markert noe, det er absolutt noe jeg savner.
   De to ulike leseopplevelsene er nok ikke så forskjellige som man kanskje kunne tro 🙂

 6. Har lest e-bøker siden 2012 nå og trives godt med det, spesielt når bøkene er lange. Leser fortsatt papirbøker, det må jo ikke være enten eller. Talte over hva jeg leste i hvilket format i 2015 og det var ca 1/3 e-bøker, 1/3 lydbøker og 1/3 papirbøker. Fikk først ebokbib i fjor (var ikke på mitt bibliotek før) og det er skikkelig fint for ny norsk litteratur som ikke er veldig populær. Har lest helt nye bøker på utgivelsesdato (eller i ett tilfelle, før). Det har gjort veien til den norske samtidslitteraturen en hel del kortere for meg.

  1. Ja, jeg tenker at litt av alt er bra. Det er jo ganske fint å kunne velge også. Lett tilgang til nye, norske bøker er absolutt en av de største fordelene!

 7. Jag har också testat e-böcker för första gången nyss. Ville läsa en gammal bok som bara såldes i digitalt format, så då tänkte jag att det kunde vara ett bra tillfälle att testa det. Det var trevligt att jag bara skulle ta fram mobilen när jag ville börja läsa och att jag kunde leta upp ord som jag inte förstod direkt, men jag blev också distraherad ganska lätt och det kändes också som om jag inte kunde «få tag i texten» lika bra som när jag läser på papper.

  Jag tycker egentligen bara att alla ska välja formatet som fungerar bäst för dem, om det nu är pappersböcker, e-böcker eller ljudböcker. Det finns inte en typ som är bättre eller «riktigare» än de andra.

  1. Jeg har faktisk opplevd at jeg blir mindre distrahert av andre ting når jeg leser på telefonen. Mobilen er ofte en stor distraksjon for meg når jeg leser og når jeg bruker den til å lese bruker jeg den faktisk mindre til andre ting. Men akkurat det er nok veldig individuelt. Jeg er enig med deg, man må velge det man selv trives best med 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s