boksnakk, leseutfordring 2017

Emma av Jane Austen

P1140177

Emma Woodhouse, handsome, clever and rich, with a comfortable home and happy disposition, seemed to unite some of the best blessings of existence; and had lived nearly twenty-one years in the world with very little to distress or vex her.

Bok nummer fire i årets leseutfordring ble Emma av Jane Austen. Den krysser jeg av som «en bok med et navn som tittel».

Emma Woodhouse har gjort det til sin oppgave i livet å spleise menneskene rundt seg. Hennes siste suksesshistorie handler om bestevenninnen og guvernanten, Miss Taylor, som akkurat har giftet seg med Mr. Weston. Selv om Emma er fornøyd med å ha spleiset de to, blir hun fort ensom etter at venninnen har flyttet ut. Derfor forbarmer hun seg over unge, foreldreløse Harriet Smith. Harriet blir Emmas nye prosjekt. Dessverre for både Emma og menneskene hun prøver å hjelpe, er det ikke alltid Emmas velmenende råd egentlig er så gode.

A woman is not to marry a man merely because she is asked, or because he is attached to her, and can write a tolerable letter.

Emma er ikke en spenningsroman. Handlingen foregår i en liten og rolig by der hver dag er ganske lik den forrige. Spenningen i romanen foregår først og fremst mellom karakterene. Jane Austen har en helt spesiell evne til å skape karakterer og beskrive forholdene dem imellom. Emma er full av ulike personligheter og det er både interessant og morsomt å se hvordan de forholder seg til hverandre. Noe av det jeg kanskje liker aller best med denne romanen, er humoren og at ting blir satt på spissen, uten at det blir for mye.

But I never have been in love; it is not my way, or my nature, and I do not think I ever shall.

Emma Woodhouse er bortskjemt og selvsikker. Hun er et menneske det er lett å mislike, lett å tenke at det blir litt mye av. Likevel blir man glad i henne. Hun gjør mange feil, feilberegner og misforstår, men hun lærer av feilene sine. Hun skjønner når hun har gjort noe galt og er ikke redd for å ta konsekvensene av det. Utviklingen hennes gjennom romanen er enorm og jeg likte godt å følge med på hvordan hun endret seg, hvordan hun fortsatte å være seg selv, men modererte seg etter de retningene livet tok.

18405706_10158885779865727_1562665078_o

Emma ble utgitt i 1815 og er derfor skrevet på en måte som skiller seg ganske mye fra dagens samtidslitteratur. Det går litt sakte og det er til tider litt vel mange detaljer og litt mye prat. Jeg innrømmer gjerne at jeg av og til skumleste visse partier. Men med det sagt, Emma er en roman som holder seg utrolig godt. Historien kunne like gjerne foregått i dag som tidlig på 1800-tallet. Beviset for det finner vi blant annet i filmen Clueless (som er løst basert på romanen) og youtubeserien Emma Approved. Sistenevnte ble veldig viktig for meg under min lesning. Å følge den moderne youtubeversjonen av Emma samtidig som jeg leste romanen, ga meg utrolig mye. Jeg forsto mer og fikk mange spennende innfallsvinkler helt gratis. Jeg anbefaler virkelig å lese Austen på den måten (hvis du ikke vil lese Emma, finnes The Lizzie Bennet Diaries som er en tolkning av Pride and Prejudice, den er enda bedre enn Emma Approved, synes jeg.).

It is very unfair to judge of anybody’s conduct, without an intimate knowledge of their situation.

Emma er en god roman som rommer mye. Den handler om mennesker, om hvordan vi omgås hverandre, hvordan vi tolker hverandre, hvordan vi feiler og hvordan vi lærer av våre feil. Det er en roman for rolige dager, en roman man kan forsvinne inn i og en roman man lærer av.

Human nature is so well disposed towards those who are in interesting situations, that a young person, who either marries or dies, is sure of being kindly spoken of.

Vurdering: ★★★★☆


leseutfordring-1

Andre som er med på leseutfordringen (Skrik ut hvis jeg har glemt noen eller du ønsker å være med!):

Ida • Victoria • KarolineCamillaAstrid ThereseBarbroTheaValona • Dag

Reklamer

4 tanker om “Emma av Jane Austen”

  1. For ein kul leseutfordring asså. Digge det. Og som Victoria sa, utrolig fint cover.

    // Tusen takk Julie, den va kjempegod 😀

  2. I wjll right away take hold of your rss aas I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
    Do you have any? Please let me understanhd so that I may subscribe.
    Thanks.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s