boksnakk, lister

En liste om å kjøpe bøker

thought-catalog-233189

Hvor kjøper du bøker?
Jeg kjøper de fleste bøkene mine på internett, engelske bøker på The Book Depository og norske bøker på Adlibris. E-bøker kjøper jeg på Amazon eller låner på eBokBib. I tillegg kjøper jeg en haug bøker på loppemarked hver vår og høst. Etter å ha levd på studentbudsjett i ganske mange år, har jeg lært meg å tenke veldig på pris når jeg kjøper ting, så jeg sjekker alltid hvor det er aller billigst før jeg kjøper noe. Jeg har blitt ekspert på å kjøpe bøker billigst mulig og betaler veldig sjelden mer enn en hundrelapp for en bok.

Forhåndsbestiller du bøker? Hvis ja, gjør du det i butikk eller på nett?
Hvis en av favorittforfatterne mine, f.eks. Tore Renberg eller Johan Harstad, skal gi ut ny bok hender det at jeg forhåndsbestiller, men det skjer veldig veldig sjelden. Hvis jeg forhåndsbestiller, gjør jeg det på internett.

Hvor mange bøker kjøper du i gjennomsnitt per måned?
Oi, det varierer veldig. Den siste måneden har jeg kjøpt rundt femten bøker, tror jeg, men måneden før det kjøpte jeg bare to-tre. Det kommer an på hvor mye penger jeg har til overs og om jeg har vært på loppemarked.

Benytter du ditt lokale bibliotek? Hvis ja, hvor mange bøker låner du av gangen?
Jeg låner kun ebøker fra bibliotek foreløpig. Det kan nok hende at jeg begynner å låne fysiske bøker etter hvert også, men jeg synes det er litt ork å komme seg til biblioteket (jeg registrerte meg som låner i fjor høst, men har enda ikke hentet lånekort).

Hva er din mening om biblioteksbøker?
Tipp topp! Jeg synes det er helt utrolig at vi har en så god ordning der man kan lese bøker HELT GRATIS. Jeg brukte biblioteket mye som barn og vet ikke helt hvorfor jeg sluttet med det. Kanskje det bare ble viktigere for meg å eie bøker i en periode. Nå tenker jeg at det er mange bøker jeg bare kommer til å lese én gang og som jeg da like gjerne kan låne på et bibliotek. (Må bare komme meg dit først.)

Hva syns du om brukte bøker?
Jeg elsker brukte bøker! Omtrent halvparten av bøkene jeg kjøper, er kjøpt brukt. Jeg liker at bøker ser ut som de er lest i, så for meg gjør det ingenting hvis de er litt slitt heller.

Står dine leste og uleste bøker sammen?
Ja, alle bøkene mine står samlet og alfabetisk. Eller, det vil si, de bøkene jeg har stående i bokhylla står samlet og alfabetisk. Jeg har en del bøker som står i esker rundt omkring, etter et par flytterunder, og de er det veldig lite system på.

Planlegger du å lese alle bøkene du eier?
Ja! Bøker er til for å leses. Hvis jeg har hatt en bok stående i hylla veldig lenge uten at jeg har lest den, vurderer jeg om jeg noen gang kommer til å prioritere den. Hvis svaret er nei, gir jeg den bort. Jeg rydder opp i hyllene mine omtrent to ganger i året.

Hva gjør du med bøker du eier, men som du ikke føler for å lese eller ikke liker?
Jeg gir dem bort til loppemarkeder eller til noen andre som vil ha dem.

Har du donert bøker noen gang?
Ja, flere ganger til lokale loppemarkeder.

Har du noen gang hatt bokkjøpestopp?
Det har jeg flere ganger i året, men det er sjelden det har så veldig stor effekt. Jeg ender altfor ofte opp med å finne på en unnskyldning til at jeg «må» ha akkurat «den» boka akkurat nå. Heldigvis har jeg blitt litt flinkere i det siste. Det hjelper å flytte med litt for mange bøker et par ganger, da blir man plutselig litt strengere på hva man kjøper og ikke.

Føler du at du kjøper for mange bøker?
Ja, altfor altfor mange.

Hva med deg? Kjøper du mye bøker? Hva gjør du med bøker du ikke liker?

«Book Buying Tag», funnet hos Camilla.

Reklamer

2 tanker om “En liste om å kjøpe bøker”

  1. Jeg kjøper nok alt for mange bøker, men så er det stort sett det jeg bruker pengene mine på og bøker er det beste jeg vet, så synes ikke det er så negativt. Jeg tenker ofte at det hadde nok vært lurt å kvitte seg med noen bøker av og til, spesielt de jeg absolutt ikke likte, men for øyeblikket beholder jeg de bøkene også. Kanskje det blir noe annet når vi flytter igjen. Har egentlig kun kvittet meg med bøker når jeg har hatt to utgaver av samme bok. Det sitter litt langt inne å gi fra seg bøker, hehe.

    Låner denne lista, jeg, hvis det går bra!

  2. Interessant og kul liste som det kan tenkes at jeg låner etter hvert selv 🙂 Syns tilsynelatende ikke at jeg kjøper for mye bøker, men det kan godt tenkes at jeg gjør det og har sånn to, tre ganger i året der jeg gir bort bøker til Fretex (og da er det vanligvis bøker jeg vet jeg ikke kommer til å lese eller titte på flere ganger og uleste bøker som jeg innser at jeg ikke kommer til å prioritere).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s