bloggutfordring, boksnakk

3 bøker du bør lese i sommer

P1140210

The Girls av Emma Cline

Evie er ung og tenkende og lengter etter å passe inn. Tilhørighet finner hun hos en gruppe mennesker som drikker, synger og ler sammen. Senere vil de bli kalt en kult, men ikke enda. Først skal Evie forelske seg i disse menneskene. Hun skal møte Suzanne, en jente hun både vil være med og være som. Og hun skal møte lederen. Han de alle følger, beundrer og elsker.

The Girls er boka for deg som liker litteratur som både er realistisk og drømmende. Denne boka er basert på historien om Charles Manson og «familien» hans. Den tar for seg en sommer i rus, i forelskelse og i sorg. Språket er sterkt og annerledes. Historien er både tung og lett. Boka er full av motsetninger og passer perfekt til den norske sommeren. (Boka er oversatt til norsk under tittelen Jentene.)

She was lost in that deep and certain sense that there was nothing beyond her own experience. As if there were only one way things could go, the years leading you down a corridor to the room where your inevitable self waited–embryonic, ready to be revealed. How sad it was to realize that sometimes you never got there. That sometimes you lived a whole life skittering across the surface as the years passed, unblessed.

P1140199

Just Kids av Patti Smith

Patti er en ung og fattig poet når hun flytter helt alene til New York for å søke lykken. Uten penger og uten å kjenne noen, blir hver dag en kamp for å overleve og ikke minst for å prøve å leve av det hun brenner for. Etter hvert møter hun fotografen Robert Mapplethorpe og vennskapet deres vokser seg raskt sterkt. De møter den tøffe hverdagen sammen og vokser både i og fra hverandre.

Just Kids er boka for deg som vil lese om et liv, et virkelig liv. Patti Smith har en helt særegen stemme. Alt hun skriver har en egen magi ved seg som gjør at selv det hverdagslige blir interessant og annerledes. I denne boka skriver hun om det å være ung kunstner, om å finne sin egen vei og om hva man må ofre for å kunne overleve. Men kanskje først og fremst handler den om vennskap og de sterke båndene man kan knytte til andre mennesker. (Boka er oversatt til nynorsk under tittelen Just Kids.)

We used to laugh at our small selves, saying that I was a bad girl trying to be good and that he was a good boy trying to be bad. Through the years these roles would reverse, then reverse again, until we came to accept our dual natures. We contained opposing principles, light and dark.

P1140186

Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez

Maritas foreldre møtes i USA, i New York. Han er fra New Jersey. Hun er fra Oslo. De forelsker seg i hverandre og litt senere gifter de seg. Så blir døtrene født. To jenter like etter hverandre. Vera og Ann. Noen år senere dør de to jentene i en ulykke. Alt blir mørkt og foreldrene bestemmer seg for å flytte bort fra alt. De flytter til Norge. Der blir Marita født.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre er boka for deg som ikke bare vil lese en god historie, men som også vil føle noe. Romanen bygger på en sorg, en sorg som for de fleste er vanskelig å forestille seg, og sorgen sitter tydelig i ordene. I alle ordene. Det er en bok om å miste, men det er også en bok om å overleve. Carmona-Alvarez skriver nært og poetisk og tar leserne med på en reise gjennom flere liv.

Det er dumt at alt gikk til helvete, Kid. Det begynte og så fortsatte det og sånn er livet. Det stopper aldri. Eller kanskje stopper det en dag, men da er det over, eller kanskje er det da det begynner, det er ingen som vet. Bare Gud vet. Om han nå egentlig vet noe som helst.

Jeg er med i en utfordring der vi som er med skriver om et bestemt tema hver uke. Denne ukens tema er «3 bøker du bare MÅ lese». De andre som er med på utfordringen er:

Lisa  • Tine Katrine • Anniken • Sunniva • Ester Maria • Mari Sunniva • Benedicte • Inger

Advertisements

5 thoughts on “3 bøker du bør lese i sommer”

 1. Hei, takk for fin blogg!
  Jeg har kommet inn i Bø, ser du har gått der.
  Har du tips til bolig? Hvor bør man bo? (og evt lese i sommer…)

  Ha en fin tirsdag videre!

  1. Ååå, gratulerer så mye! Håper du får et kjempefint år ❤
   Jeg bodde i studentbolig på Breisås, delte kjøkken med tre andre, det var sånn helt ok. De fleste som gikk på forfatterstudiet med meg bodde i noe lignende, men noen leide privat og en bodde i campingvogn! Så det er mange muligheter 🙂 men studentbolig er lett å få og alle er nærme nok til høgskolen. Bø er lite nok til at alt er i gåavstand.
   Hvis du vil imponere litt med å allerede ha lest litt på forhånd vil jeg anbefale Selvportrett / Selvmord av Édouard Levé, Stjernens time av Clarice Lispector, hva som helst av Virginia Woolf og Sara Stridsberg, Elskeren av Marguerite Duras (og boka hennes om skriving) og bøkene til Rune Christiansen selvfølgelig, pluss noe poesi kanskje, men det har jeg ikke peiling på. Men helt ærlig, det er ingen krav til å ha lest noe på forhånd og hva som blir nevnt avhenger veldig av hvilke lærere du får. De bøkene jeg har nevnt her er bøker som ble snakket om av flere av lærerne i løpet av året da jeg gikk der 🙂

 2. Tusen takk for god informasjon! Gleder meg. Bruker dere Langelands bok om fortellekunst? Fikk den i gave, og vurderer å bytte den om dette blir bare smør på flesk i tillegg til andre skrivebøker..

  1. Jeg brukte så å si ingen teoribøker om skriving mens jeg var i Bø. Langelands har jeg ikke vært borti i det hele tatt. Så det kommer nok litt an på hvilke verktøy du selv føler du trenger. Lærerne i Bø bruker stort sett bare egen erfaring og kunnskap, de referere sjelden til teoribøker, i så fall er det bare sånn «denne kan dere lese hvis dere får tid» og aldri noe de bruker helt konkret (det kan selvfølgelig variere, tror det er stor variasjon i hvilke forfattere som er innom).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s