boksnakk

3 bøker jeg har lest i det siste

Lukta av våt jord om natta av Maria B. Bokneberg | 122 s.
31857073Mie har de siste månedene bodd i familiehytta sammen med faren og søsteren Rakel. Tidligere har de tilbrakt mye tid på hytta om sommeren og i helger, men nå er det noe som er annerledes, det er noe som mangler. Moren er ikke der. Moren er død. Mie forstår ikke hvordan livet bare kan fortsette. Hun sørger og minnes barndommen og tiden frem til morens begravelse mens hun forsøker å finne svar på de spørsmålene som ble igjen etter morens død. Lukta av våt jord om natta er en kort og tung roman. Mye blir sagt og fortalt med få ord. Romanen er skrevet med et godt språk og mange følelser. Med følelsestunge romaner som dette, føler jeg ofte at følelsene blir presset på meg, men sånn er det ikke her. Det er bare ærlig og direkte på en lavmælt og lite påtrengende måte. Bokneberg setter ord på sorgen på en måte som føles både nær og viktig. ★★★★★

Vi trur vi har meir tid, at vi kan snakke meir om det vanskelege ein annan gong, at vi kan rette opp i det som har blitt sagt, eller ikkje sagt, men det er ikkje slik, det er for seint, for alltid for seint.

Politisk roman av Lone Aburas | 144 s.
18468341
Robert er tannlege. Rebecca underviser i geografi på Voksenuddannelsescenter. De møttes under en rotfylling og flyttet sammen etter bare en måned. De er foreldre til hver sin tenåring og ingen av barna er spesielt begeistret for den nye livssituasjonen. En dag bestemmer Robert seg for at han vil hjelpe noen som har det vanskelig. Dermed flytter den illegale flyktningen Amir inn hos dem. Rebecca er på ingen måte fornøyd med Roberts plutselige engasjement. Politisk roman er en satirisk roman, en slags kommentar på tiden vi lever i. Den er skrevet med blikket til en sarkastisk og pessimistisk kvinne som på ingen måte er fornøyd med livet hun lever. Hun er kritisk til det meste og synes ikke kjærestens engasjement er spesielt imponerende. Hvis Aburas har noen gode poenger, forsvinner de dessverre i hovedpersonens påtatte negativitet. Det hjelper heller ikke at hun gjentar seg selv til det kjedsommelige. Det skjer ikke nok og det er ikke godt nok skrevet til at jeg blir engasjert. For det meste føles det bare som påtatt satire og ingenting mer. ★★☆☆☆

Af og til får jeg dårlig samvittighed over ikke at have dårlig samvittighed, men det er en flygtig følelse, der forsvinder lige så hurtigt, som den er opstået. Jeg har nok at gøre med at holde sammen på mig selv. Jeg orker ikke flere personlige katastrofer.

Sommer uten brev av Line Baugstø | 210 s.
24588371
Sommeren 1968 er Sigrid alene igjen i rekkehuset med sine to små døtre. Ektemannen Erling har sagt opp jobben som fotograf og reist for å følge drømmen om et villmarksliv i Canada og Alaska. Sigrid prøver å forsørge seg selv og jentene ved å selge Tupperware. Hver dag spør jentene om det har kommet brev fra faren, men de hører ingenting. Sommer uten brev er en roman om en familie i ferd med å bryte sammen. For meg ble romanen litt for intetsigende, verken historiene eller karakterene engasjerte meg i noen stor grad. Det var et eller annet med selve fortellermåten som føltes litt for distansert, jeg fikk liksom aldri helt tak på noe som helst. Jeg sitter rett og slett igjen med litt for lite etter å ha lest boka. Den er på en måte enkel og grei, men mangler noe mer, noe som gjør at jeg tenker dette var en god bok. Den ble heller litt sånn: ok, men hva så? Dessverre. ★★☆☆☆

Jeg var bare 20 år, og han var 22. Han sa at han hadde skutt en bjørn, at menn som skyter bjørner ikke er redde for noe. Han lo da han sa det, og jeg trodde på ham.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s