boksnakk

Hvordan lese mer

P1140271

Et av de spørsmålene jeg får oftest, er hvordan jeg klarer å få lest så mye som jeg gjør. Hvordan klarer jeg å lese 8-10 bøker i måneden? Hvordan kan jeg sette meg som mål å lese 102 bøker i løpet av året? Og hva med de bokbloggerne som leser femten eller tjue bøker i måneden? Hvordan får de til? Hvordan er det mulig? Under har jeg samlet noen råd, som kanskje kan hjelpe deg med å få lest litt mer enn det du allerede gjør.

Gjør lesingen til en prioritet

Sett av tid til å lese. Det er faktisk så enkelt. Hvis du vil lese mange bøker, må du lese mye. Det finnes ingen vei utenom, ingen snarveier, ingen magisk oppskrift. Du må sette av tid, sette deg ned, åpne boka og lese.

Sett deg personlige mål

Ikke sammenlign deg med andre, sammenlign deg med deg selv. Leste du én bok i mai, men skulle gjerne lest flere? Sett deg som mål å lese to eller tre bøker i juni. Gi deg selv en premie hvis du klarer målet ditt. Kanskje kan du kjøpe deg en ny bok hvis du klarer å lese to flere bøker denne måneden enn den forrige? Pass også på at du justerer målene dine etter hva du skal gjøre ellers den måneden eller det året. Har du for eksempel eksamen eller jobber i 7-9 timer hver dag, er det naturlig at du får lest færre bøker enn hvis du har sommerferie. Sett deg mål som utfordrer deg, men som ikke er umulige. Det blir fort bare et ork hvis det ikke er gjennomførbart.

Ha alltid minst én bok tilgjengelig

Ha med deg en bok overalt, og da mener jeg virkelig overalt, og les når du har litt dødtid. Hvis du, som meg, ikke er så glad i å bære rundt på ting, last ned bøker på mobilen og les på den. Jeg vet at mange er skeptiske til akkurat det, men selv har jeg blitt veldig positivt overrasket. Etter at jeg begynte å lese ebøker på mobilen, har jeg lest minst 2-3 flere bøker hver måned. Last ned appene eBokBib og/eller Kindle og les litt på bussen på vei til skole/jobb eller mens du står i kø på butikken. Et par sider her og der blir til slutt mange.

Avbryt bøkene som ikke fenger

For meg sitter det langt inne å ikke lese ferdig en bok, men jeg har blitt flinkere til å legge fra meg de jeg virkelig ikke liker. Det handler rett og slett om at noen bøker ikke passer deg som leser og da tar de gjerne mye lenger tid å lese. Det beste er å bare droppe dem. Hvis en bok ikke engasjerer deg i løpet av de første 50-100 sidene, er den sannsynligvis ikke noe for deg. Dropp den. Les noe annet.

Les det du liker

Du MÅ ikke lese Tolstoy eller Dickens bare fordi de har skrevet bøker mange mener man «må» ha lest. Du MÅ ikke lese bøkene du får anbefalt av andre hvis du ikke synes de virker interessante. Hvis du liker krim, les krim. Hvis du liker romantikk, les romantikk. Hvis du liker fantasy, les fantasy. Hvis du liker korte bøker, les korte bøker. Og så videre. Ikke hør på «boksnobbene», les det du selv vil og liker. Man leser automatisk fortere hvis man leser noe man blir engasjert av, så hvis man vil lese mye lønner det seg å lese bøker man virkelig liker. Jeg sier ikke at man aldri skal prøve seg på noe annet, men å lese bøker man elsker er en god måte å øke leselysten på. Kanskje det er lettere å lese Anna Karenina hvis man har lest Me Before You eller Tørst først?

Fjern distraksjoner

Hvis du er en sånn som «bare» skal sjekke instagram, facebook, twitter osv. hvert femte minutt: legg mobil og datamaskin et sted du ikke får tak i dem. Sosiale medier er tidstyver og du taper mye lesetid på å «bare» skrolle gjennom dem hele tiden. Sett heller av faste pauser til å sjekke av og til.

Husk: Man må ikke lese 100 bøker i året for å være en god leser

Kvalitet over kvantitet heter det, og det stemmer for lesing også. Det er viktigere at du kan vise til de gode leseropplevelsene enn at du kan skryte av hvor mange bøker du har lest. Jeg er mer interessert i å høre om boka du elsket enn å høre om hvor mange bøker du leste i april. Jeg anbefaler å se denne og denne videoen av Ariel Bissett og lese dette innlegget på Kvardagsbiblioteket hvis du har mye dårlig samvittighet over å ikke lese nok. Det er helt greit å bare lese én bok i året hvis det er det du har tid og lyst til. Det viktigste er at du leser fordi du har lyst til å lese, ikke fordi du vil ha et høyt tall å skryte av.

Har du noen andre råd enn de jeg har nevnt?
Er det viktig å lese mange bøker?

Reklamer

9 tanker om “Hvordan lese mer”

 1. Yay! Jeg har lyst til å lese mer! Hos meg blir det fort så jeg leser 50–100 sider for å få et inntrykk av en bok, og for å kunne snakke om den. Et annet hot tips er Kindle-brett! Jeg er helt frelst, særlig fordi det er så enkelt å ha med seg 🙂

 2. Så fint innlegg, og hyggelig med link til oss! Mange gode tips, jeg er personlig fan av å legge vekk bøker som ikke fenger (selv om det er litt vanskelig haha) og lese det man liker (duh – men som du sier, ofte tenker man at man bør lese visse bøker)! Jeg er også stoooor fan av lydbøker, leser sikkert 50% av bøkene mine på lydbok, spesielt hvis de er lange.
  Sunniva x

   1. Jeg vokste opp med lydbøker, så det har aldri vært et problem for meg. Men jeg merker absolutt at det er noen type bøker jeg ikke kan høre på lydbok – jeg leser gjerne fantasy og science fiction, for eksempel, på lydbok fordi de er veldig story-drevet type bøker. Hvis du faller litt ut i noen minutter så går det stort sett greit 🙂 Det er mitt tips, hvis du ikke alt har prøvd det.
    Sunniva x

   2. Jeg hørte også mye på lydbok som barn og elsket det, men jeg har rett og slett ikke roen til det lenger. Blir så rastløs hvis jeg bare skal sitte stille og høre på noe og hvis jeg gjør noe annet samtidig, glemmer jeg å følge med. Håper det endrer seg en gang, for jeg var jo veldig glad i lydbøker før 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s